SHARE

Viitorii mei vecini dintr-un bloc construit la începutul anilor ’50 în O.M. (Orașul Muncitoresc) sunt tare „conservatori”. Oamenii trecuți de vârsta cartierului înființat în anii României staliniste (RPR) sună toată ziua la „Miliție” (la ei a rămas Miliția și Securitatea) pentru a reclama gălăgia din apartamentul aflat în renovare.

Lucrările au loc după un program care ține cont de orele de liniște, semnat de alți locatari mai binevoitori, dar bătrânii cartierului sunt hotărâți să ne umple de amenzi la fiecare cui bătut în perete. Așa că oamenii îi tot pun pe drumuri pe polițiștii locali, uneori de două – trei ori pe zi, până în O.M. la ei, să le satisfacă reclamațiile.

Imaginați-vă cum e să stea unul toată ziua la pândă ascuns după jaluzele, cu telefonul cu fir și cu roată în mână, și să cheme potera de fiecare dată când aude pași scârțâind pe podelele locuințelor din vecini.

Din anii ’50 în bloc nu s-a mai făcut nimic – se înțelege de ce. Beciurile arată exact ca niște celule tip „la neagra” abandonate și lăsate pradă mucegaiului, de torționarii scoși la pensie în anii de glorie ai lui Dej. Instalațiile sanitare din clădire au ieșit din garanție încă din vremea în care O.M.-ul era într-adevăr „Oraș Muncitoresc”. Acum plesnesc de rugină și putregai, prin pereții scorojiți.

Puține locuințe au „suferit” îmbunătățiri. A fost ceartă cu unul dintre viitorii vecini când am scos parchetul putred din casă, pentru că… parchetul ăla a fost pus de oamenii muncii și nu se cade să fie înlocuit de podele făcute de imperialiștii mișei. A fost scandal cu altul și când am înlocuit ușa de placaj de la intrare, veche de șapte decenii, care se prăbușea dacă te propteai în ea. Omul a urlat că el se culcă la ora 6 seara și se trezește la 3 dimineața, deci la ora 5 jumate cheamă Miliția dacă aude vreun zgomot pe scară. Nu fac alții ce vor ei în blocul lui.

În rest, adesea, mai ales seara, e liniște de mormânt în O.M. Când mă plimb prin semiîntunericul aleilor pustii dintre blocuri pot avea impresia uneori că următoarele faruri care or să apară după colț vor fi ale vreunei dube negre, venite să mă ridice din mijlocul viitorilor mei vecini și să mă lase, câțiva pași mai încolo, în beciurile fostei Securități – actualul sediu al Poliției. 🤔🧙‍♂️😱🤗👀😀☠️

Related Posts: