Home HOT NEWS Statuile romane de la Cinciș. Togații

Statuile romane de la Cinciș. Togații

267
0
SHARE

Până anul trecut, când au fost recuperate de poliţiştii Compartimentului Patrimoniu, din cadrul Inspectortului de Poliţie Judeţean , trei statuete romane de marmură (togaţi) în mărime naturală, au fost păstrate de familia preotului Opre Crăciun (1925 – 2012).

Statuetele antice care înfăţişau un bărbat şi două femei au o poveste aparte, strâns legată de istoria vechilor înghiţite de apele Cncişului. Familia preotului Opre Crăciun, fost deţinut politic în anii ’50, a fost cea care le-a salvat de dispariţie, însă oamenii din Cinciş nu s-au putut opune distrugerii bisericii vechi a satului, clădită în secolul al XV-lea de familia Huniazilor, despre care se spunea că a fost locul unde ar fi fost înmormântată Elisabeta Morsinai, mama voievodului Ioan de Hunedoara.

„Se povesteşte că statuile au fost găsite în urmă cu mulţi ani, nu se ştie când, de săteni, în timp ce arau. Au fost luate şi aduse în muzeul satului, iar la inundarea aşezărilor, nimeni nu le-a mai vrut. Nu am vrut să le las să zacă pe fundul apei aşa le-am luat atunci cu preotul şi le-am adus la noi”, relata în 2013, pentru adevarul.ro, preoteasa Anişoara Crăciun (1930 – 2017).

Statuetele au rămas în curtea familiei preotului, însă poliţiştii de la Patrimoniu s-au sesizat şi au solicitat preluarea lor. Despre monumentele din vremea dacă-romană, cercetătorii susţin că au fost descoperite 1935, în urma unor săpături arheologice în locul numit Popeasca (teren care aparţinea preotului satului). Tot acolo au mai fost descoperite o mulţime de obiecte antice (monede, ceramică, unelte, podoabe). Locul unde au fost descoperite cele trei statuete de marmură a fost inundat de apele Lacului Cinciş, al cărui baraj a fost construit la începutul anilor ’60, pentru alimentarea Hunedoarei şi a combinatului siderurgic cu apă.

Continuarea pe adevarul.ro.

Related Posts: