SHARE
  • O locomotivă veche din anii celui De-al Doilea Război Mondial a fost recondiționată și amplasată într-un parc învecinat stației de cale ferată și a depoului din Simeria.

Locomotiva cu aburi a devenit în scurt timp o atracție pentru oaspeții parcului și, în special, pentru copii. Ea amintește istoria îndelungată a orașului feroviar. În urmă cu un secol și jumătate, Simeria a devenit nod de cale ferată, odată cu construcția căilor ferate Arad – Simeria și Simeria – Petroșani. Aceasta din urmă, „calea ferată a cărbunelui”, a fost inaugurată în 28 august 1870, când primul tren spre Petroşani, format dintr-o locomotivă şi un vagon, a pornit din Gara Simeriei, ajungând, după o călătorie de circa cinci ore, în Valea Jiului.

În anii următori, nodul de cale ferată a dus la dezvoltarea așezării de pe Valea Mureșului, învecinată orașului Deva. Aici a fost înființată „colonia Simeria”, care în anul 1890 a devenit comună, având mai puțin de 500 de locuitori, iar în 1911 a ajuns la peste 4.250 de locuitori.

Related Posts: