SHARE
  • Vața de Sus. Locul naşterii părintelui Arsenie Boca se află, potrivit unor mărturii, pe Dealul Bujoara, la circa 10 kilometri de biserica ortodoxă din centrul satului Vaţa de Sus. Şoseaua traversează satele Vaţa de Sus şi Căzăneşti, iar din dreptul unei troiţe împodobită cu candele şi icoane, un indicator marchează traseul pe un drum forestier spre vatra familiei călugărului.

Drumul secundar continuă prin pădure, pe marginea unui pârâu şi apoi urcă abrupt şi şerpuit spre coama unui versant. Alte indicatoare, cruci şi icoane, unele agăţate pe copaci, îi asigură pe călători că nu s-au rătăcit. Urcuşul spre vechea vatră a lui Arsenie Boca se opreşte în mijlocul unei pajişti, înconjurată de întinderi de pădure şi livezi. Din loc în loc se văd câteva case şi anexe.

O biserică de lemn, cu acoperişul de foiţă din aur, a fost ridicată în ultimii ani aici. În jurul ei au fost amenajate alte monumente şi construcţii.

Pe locul unde s-ar fi născut Arsenie Boca se află o casă veche din lemn şi chirpici cu pereţii acoperiţi de portretele de mari dimensiuni ale lui Arsenie Boca, care păstrează o parte din mobilierul fostei case părinteşti: un pat vechi de peste 100 de ani, o măsuţă şi o băncuţă, toate din lemn.

Continuarea pe adevarul.ro.

Related Posts: