SHARE
  • Viaductul Luncoiu, aflat la intrarea în municipiul Brad, a rămas una dintre construcţiile emblematice ale fostei căi ferate Deva – Brad, din Munţii Metaliferi.

Vechi de aproape opt decenii, viaductul a fost clădit din opt bolţi de beton armat în plin centru, de 20 de metri deschidere, are 217 metri lungime şi este construit în curbă şi contracurbă cu rază de 300 de metri. El serveşte ca pasaj inferior pentru şoseaua Deva – Brad, deasupra căreia se ridică la circa 25 de metri.

Calea ferată şi traversele au fost luate de peste două decenii de pe şi chiar dacă nu mai este folosit, reprezintă un punct de atracţie pentru cei care ajung în zonă. Este, însă, şi un loc unde s-au petrecut mai multe tragedii. Soarta construcţiei abandonate, dar şi a fostei căi ferate, se va schimba, susţin autorităţile locale.

Viaductul se află la circa cinci kilometri de gara Brad, o bijuterie a Ţării Zarandului, iar până la el călătorii pot ajunge pe jos, cu bicicletele, sau chiar cu maşinile de teren, pe vechiul terasament. De asemenea, pot urca pe potecile versanţilor care îl înconjoară. Dincolo de viaduct, spre Deva, cea mai mare parte a fostei căi ferate este accesibilă turiştilor chiar şi cu maşina, însă în unele locuri podeţele, şi podurile au dispărut, iar vegetaţia abundentă a acoperit terasamentul. Calea ferată traversează aşezări izolate, iar dificultatea traseului a impus construcţia a zeci de poduri şi podeţe, a cel puţin 11 viaducte şi a patru tuneluri.

 

 Continuarea pe adevarul.ro

Related Posts: