- Timp de aproape un secol, până la începutul anilor 2000, Castelul Corvinilor a fost înconjurat de uriaşele construcţii metalurgice.
„De-a lungul celei de-a patra laturi a castelului, o un funicular zgomotos transporta coşuri uriaşe de minereu de fier direct în cuptoare, de la o mină îndepărtată. A fost ca şi când am cădea într-un fel de coşmar industrial distopic sau în decorul unui film post-apocaliptic”, mai spunea Peter de Graaf. Autorul a petrecut noaptea în grădina Castelului Corvinilor şi a rămas impresionat de atmosfera din jurul acestuia. „Toată noaptea cuptoarele au mugit şi au gemut şi au aruncat o strălucire de foc peste oraş. Era ca o viziune medievală a iadului. M-am tot gândit la morile satanice întunecate ale secolului al XIX-lea, din poezia lui William Blake, plângând revoluţia industrială. Inutil să spun că nu am dormit prea mult”, povestea un fotojurnalist neozeelandez, Peter de Graaf.
<De la mijlocul anilor ´90, în Hunedoara s-au închis, pe rând, aproape toate marile uzine ale combinatului siderurgic. 20 de hectare din vechea platformă industrială, aflate peste drum de monumentul istoric, au fost ecologizate, iar alte peste 100 au rămas acoperite de ruine.
O mulţime de ruine au rămas neclintite din împrejurimile Castelului Corvinilor şi amintesc de vremurile în care cetatea medievală era „sufocată” de vechile clădiri ale Uzinelor de Fier şi ale Combinatului Siderurgic din Hunedoara. Rămăşiţele staţiei de funiculare, dezafectată după 1990, au rămas „înfipte” în versantul opus al castelului, contrastând cu hotelul modern ridicat în ultimii ani pe acelaşi deal.
O plasă de funicular abandonată se întinde pe aproape 300 de metri, deasupra văii Zlaştiului şi a şoselei Hunedoara – Cerbăl, legând dealurile Sânpetru şi Răcăştiei.
Plasa ancorată cu cabluri grele de fier conturează traseul funicularelor spre fostele mine de fier de la Teliuc şi Ghelari, prelungită în trecut spre munţii Poiana Ruscă, până la Vadu Dobrii şi Poieni (judeţul Timiş) La începutul secolului trecut, reţeaua de funiculare a Uzinelor de fier avea peste 140 de kilometri şi era cea mai lungă din Europa.
În prezent, fundaţiile de beton ale acestora împânzesc zona castelului. Din vechea gară a Hunedoarei, aflată în vecinătatea fostelor funiculare, nu a mai rămas nimic, în schimb, câteva din construcţiile fostei căi ferate Hunedoara – Ghelari, ruinate şi ele, pot fi văzute pe traseul acesteia.
Continuarea pe adevarul.ro.