SHARE

Se vede iarna la orizont (Retezatul e nins) și poate fi vremea grijilor, dar vestea bună e că mulți dintre noi trăim într-o lume care ne-a oferit lucruri la care părinții și bunicii noștri, în deceniile trecute – să nu ne ducem cu gândul mai mult în trecut, dincolo de Al Doilea Război Mondial – le-ar fi găsit atât de luxoase încât nu ar fi îndrăzit să și le dorească nici măcar în raiul pe care și l-ar fi putut imagina.

Mulți dintre noi avem casele pline de lucruri frumoase (utile cândva, ne-am bucurat de ele cândva și au rămas acolo. Uneori, când nu mai încap în case, scăpăm de ele).

<

Oare cum ar fi reacționat, trezit în mijlocul lor, vreun român trăind în anii ´50, cu viața dată peste cap de războaiele trecutului și de tragediile lor, cu grijile iernilor brutale, ale foametei și lipsurilor de orice fel…

…Vreun om luat cu arcanul din sărăcia satului său, îndesat cu alții în vreo baracă muncitorească mizerabilă și zvârlit apoi în fundul minelor sau în vreo uzină, nemaivăzute și neînțelese, pline de pericole la tot pasul. Sau vreun țăran cu casa plină de copii desculți, pentru care vreo haină zdrențuită de timp, trecută pe rând de la cel mai mare la cel mai mic, era un dar de preț pentru cel care apuca să o îmbrace, în căminul care aștepta iarna aspră socotindu-și cartofii și surcelele de foc.

Altfel, lumea a evoluat”, deși nu suntem cu nimic mai presus ca înaintașii noștri. Ne putem lăuda că am strâns doar mai multe lucruri. Multe, însă, ne-au venit de-a gata și suntem convinșini se cuvin, chiar și fără a face nimic pentru a le merita.

Unii conduc mașini de lux, fără să fi muncit o zi în viața lor, fără să fi fost cu adevărat la școală măcar, și privesc cu aroganță în jur. E de ajuns să dea cu „jucăria” în vreo groapă, ca să zbiere revoltați că lumea e nedreaptă. Alții nu pleacă din magazine fără cărucioarele umplute de bunătăți (alimente proaste cu ambalaje interesante), știind că vor trebui înghesuite să încapă în frigidere și că jumătate vor ajunge mai târziu la tomberon. Și ei, evident, au dreptul să se revolte că vine iarna și s-au scumpit toate, că nici ei nu mai știu cum o vor scoate la capăt.

Related Posts: