SHARE
  • În secolul XX, Cerna hunedoreană s-a numărat printre cele mai poluate râuri din România. Minele din zonă au fost închise, iar combinatul și-a redus activitatea, astfel că și poluarea s-a mai redus.

În Centrul vechi din , Cerna va lua o nouă înfățișare. Acum 11 ani, am scris pe vipdeva.ro, despre cum aș vedea malurile Cernei, în Centrul Vechi.

Atunci nu erau proiecte pentru așa ceva:

<

„Era fain dacă, să zicem, malul Cernei ar fi fost amenajat încât localnicii să îşi facă un obicei a ieşi la plimbare pe marginea lui. Cum ar arăta oare o faleză în centrul vechi al oraşului, care să îl transforme într-un loc plin de viaţă. Nu aşa cum e acum, pustiu, ocupat de acei oameni de bine şi căruţele lor minunate, care cotrobăie după fier, la poalele castelului atrăgător doar pentru străini. Pentru proiecte de genul acesta avem nevoie de oameni cu idei şi de curaj. Cei mai mulţi sunt plecaţi de mult, dar poate unii, mai naivi, au rămas în zonă” (12 august 2012).

În aceste zile se lucrează la amenajarea unei faleze în Centrul vechi al Hunedoarei. Două milioane de euro sunt investite din fonduri europene pentru transformarea râului Cerna, în Centrul vechi din Hunedoara, într-o atracție turistică. investiția mai cuprinde și reabilitarea unei clădiri de epocă de pe malul râului, care va fi transformată într-un centru de tineret.

În paralel, străzile din centrul vechi din Hunedoara, aflat la poalele castelului Corvinilor și Parcul Libertății din Hunedoara, aflat pe malul Cernei sunt în șantier și vor fi reabilitate.

„Albia va fi amenajată prin recalibrare pe o lungime de 585 de metri. Prin aceasta se urmărește mărirea capacității de transport a albiei pentru debitul de calcul. În albia minoră a cursului râului Cerna, se vor efectua lucrări de curățire a depunerilor mâloase existente pe talveg, prin evacuarea acestora și transportul la depozitul de deșeuri al Municipiului. Se vor decolmata depozitele de aluviuni din albie. Pe suprafața dintre cele două diguri, se vor efectua lucrări de ecologizare și salubrizare prin evacuarea deșeurilor cât și a depunerilor apărute în urma umflării râului și a depozitării de vegetație (frunze, crengi, pietriș, etc.)”, se arată în proiect.

Defrișarea vegetației din zona albiei minore este necesară pentru reducerea efectului inundațiilor, în principal la viituri. Vegetaţia va fi defrişată, iar malurile şi zidurile de sprijin vor fi consolidate. Pe malul drept al râului, va fi amenajată o promenadă cu spaţii verzi înierbate şi gradene din beton cu locuri de stat în apropierea apei curgătoare. Malul râului va deveni, potrivit autorităților, un loc pentru relaxare şi agrement, dotat cu bănci, coşuri de gunoi, jardiniere stradale, corpuri de iluminat, cişmele.

De asemenea, va fi înlocuită reţeaua de iluminat cu instalaţii care vor crea un ambient plăcut şi vor fi montate platforme mobile pentru persoanele cu dizabilităţi, pentryu a avea acces pe malul apei. Două diguri, vechi de peste șase decenii, vor fi și ele reabilitate

Related Posts: