SHARE

Peste jumătate dintre cei care s-au înscris la Bacalaureat au reuşit să treacă examenele. Cu aproape 20 la sută mai mulţi decât anul trecut. Au fost o mulţime de note de zece, de medii de zece, o veselie de Bac, dacă ne facem că nu observăm jumătatea goală a paharului. N-o observăm de data asta, decât eventual din dorinţa de a mai comanda ceva. Oricum, nu a mai jelit nimeni Bac-ul ca în anii trecuţi… Şi totuşi, cum au reuşit?
Poate au fost subiectele mai uşoare ca în alţi ani. Cel puţin elevilor li s-au părut aşa. Celor cu care am vorbit. Şi nu ar fi nimic rău în asta: un Bac luat, diploma aia, îţi oferă nşte şanse în plus ori măcar te ajută să ai mai multă încredere în tine. Deşi eu l-aş vedea ca pe un examen la şcoala de şoferi, pe care nu ar trebui să fie nicio dramă dacă îl pici prima dată.

Zice un inspector şcolar că elevii au fost mai interesaţi şi toate simulările alea care au fost date anul acesta i-au ajutat să vadă cum e cu Bac-ul, să se obişnuiască cu ideea de examen şi să înveţe.

Elevilor fără şanse la Bac li s-a spus la şcoală să stea acasă “dacă nu se simt pregătiţi”. Că au timp să îl dea data viitoare. Vreo 500 de absolvenţi au rămas acasă.

Nu ştiu dacă s-a copiat, ori cât de indulgenţi au fost profii care au supravegheat probele – nimeni nu a fost prins copiind, ceea ce e ciudat. Ne-am schimbat obiceiurile aşa brusc?

Taoată lumea se aştepta la rezultate mai bune ca anul trecut. Nu ştiu de ce, nu prea suntem optimişti de felul nostru dar parcă a fost altfel.

Related Posts: