SHARE
Lucian Hoară
Lucian Hoară
Lucian Hoară

Lucian Hoară, un tânăr din care în urmă cu cinci ani şi jumătate a ucis o elevă de 15 ani, aşa, pur şi simplu, a scăpat de închisoare zilele astea. Fusese condamnat la nouă ani de închisoare, dar a dovedit bună purtare şi alte cele, chestii de care legea îţi permite să te agăţi pentru a pleca mai devreme dintre gratii. A trecut timpul repede, zic eu, de la ziua crimei. Îmi amintesc cât de multă lume se adunase în faţa blocului în care era cadavrul fetei ucise. Mă rog, detalii destul de macabre. Ideea e că omul a ieşit. Nu ştiu dacă are mustrări de conştinţă, e treaba lui, dar totuşi… cinci ani şi jumătate? Nu că asta ar fi o surpriză. Nu a fost, pentru că se putea presupune de la data condamnării lui cât va sta după gratii. Şi l-a ajutat un pic şi noul cod penal, să fie sigur că nu întârzie în puşcărie. Aşa a fost, pentru că închisoarea cică are şi un rol educativ, adică menirea ei ar fi ca deţinutul, o dată ce va scăpa de acolo, să poată fi reintegrat în societate. Eu zic că în cazul de faţă, omul se va întoarce în scurt timp după gratii.

ulrich ernest
Ulrich Ernest

Ernest Ulrich a stat şi el cinci ani şi jumătate, nu chiar după gratii, dar într-un loc mult mai sinistru decât închisorile României. Se întâmpla în anii 1940, când tânărul de atunci a fost luat din locuinţa părinţilor lui din Petroşani, împreună cu tatăl său, şi dus în URSS, într-un lagăr de muncă forţată. Nu ucisese pe nimeni, nici măcar nu a comis vreo infracţiune, în schimb purta “vina” de a fi etnic german. Celor care nu ştiu ce e un lagăr sovietic le recomand cu căldură volumele lui Alexandr Soljeniţin. Într-un astfel de loc, viaţa omului nu mai însemna nimic, mai ales în acele vremuri, aşadar plecarea în lagăr era mai degrabă un “adio” decât “la revedere”.

În faţa celor două poveşti, nu pot decât să mă mir cât noroc a putut avea criminalul din Hunedoara şi să mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă omul ar fi trăit în anii 1940, dacă ar fi ucis atunci, probabil moartea ar fi fost o pedeapsă prea blândă pentru el în acele vremuri.

Related Posts: