SHARE

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAm scăpat de o amendă de circulaţie pe care eram pregătit să o plătesc, dar dacă nu a mai fost nevoie, cu atât mai bine. Relatarea e simplă: aveam 70 de kilometri la oră în localitate şi poliţiştii m-au tras pe dreapta şi mi-au arătat pe ecranul ăla din maşina lor că am depăşit viteza legală. Şi am întrebat aşa, mai mult din curiozitate, dacă în cazul ăsta nu îmi pot da un avertisment în loc de amendă.

Omul care “se ocupa de mine” mi-a zis că nu, cică de unde am auzit eu că se poate aşa ceva?! În procesul verbal, poliţistul are posibilitatea de a bifa “avertisment” în loc de “amendă”, asta în funcţie de bunul lui simţ. Poliţistul e ca un arbitru. Ăştia mai tineri, mai dornici de afirmare, sigur nu o să te ierte. Dar agentul pe care l-am întâlnit nu era dintre ei aşa că, surprinzător pentru mine, a bifat acolo avertisment şi asta a fost. Aşa am tras concluzia că, dacă oamenii ăştia în uniforme tot au posibilitatea să îţi dea avertismente în loc de amenzi, e ok ca măcar să le aminteşti asta. Bine, dacă mergi cu 130 la oră prin localitate, e clar că nu să îţi dea nimeni avertisment, dar când ai 61 de kilometri pe oră de exemplu nu are sens să îţi accepţi “cu demnitate” amenda.

Bineînţeles, nu are rost să te milogeşti de vreun poliţist sau să încerci să îl mituieşti. Dar e ok de ştiut (şi o spun pentru că până acum habar nu aveam de asta, nu ştiu pe ce lume trăiesc). că în procesul ăla verbal pe care ţi-l flutură în faţă e căsuţa aia cu “avertisment”. Şi că ai dreptul să vezi pe radarul lor dacă într-adevăr ai depăşit viteza legală. Într-o altă dată, m-am trezit cu o amendă de peste 500 de lei de la un poliţist din ăsta care mi-a zis să stau în maşină şi să aştept o jumătate de oră să “completească” el amenda.

Related Posts: