SHARE

vadu dobrii si lunca cernii (498)În toamna asta o să avem două festivaluri folclorice dedicate pădurenilor, unul la Deva în weekend şi celălalt în Poieniţa Voinii, peste o săptămână. Cel de la Deva e organizat aici pentru că în ultimii doi – trei ani lumea nu s-a mai înghesuit la festivalul de la Poieniţa Voinii, aşa că oamenii s-au gândit că dacă va avea loc la oraş vor veni mai mulţi spectatori şi vor fi costuri mai puţine. Poate aşa o fi. Nu sunt fan al muzicii populare, dar am vaga impresie că mai bine îl organizau în … e mai aproape de ţinutul ăla fascinant.

Dar nu eu iau decizii, ci ăia de la instituţia aia cu nume pompos: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Hunedoara. Oamenilor le-a venit ideea cu Deva şi ei zic că e bună, mai ales pe criza asta, aşadar de ce nu le-am da credit? Unii dintre noi s-au isterizat, iar alţii au spus că nu e posibil ca pădurenii să nu aibă festival la ei acasă. Aşa că Primăria Hunedoara şi ceilalţi au hotărât imediat să organizeze un festival şi la Poieniţa Voinii.  Vom avea două festivaluri dedicate lui Drăgan Muntean.

Mă rog… Festivalul are o miză politică. E ca o mână la poker, jucată de politicieni. De exemplu, de data asta se pare că o vor câştiga cei care “le-au redat pădurenilor festivalul”, cei de la Primăria Hunedoara şi ceilalţi. Miza sunt localnicii din Hunedoara uşor înduioşabili la îndemnuri asezonate cu melancolie şi folclorism şi o parte a oamenilor din Ţinutul Pădurenilor. “Uite, vă facem festival”, asta e ideea. Pe de altă parte, ăştia de la centrul Consiliului Judeţean, care au zis că e mai comod să facă festivalul în Deva, le vor face pe plac devenilor care sunt fani de muzică populară.

Drăgan Muntean, cel în amintirea căruia are loc festivalul, aşa se spune, a fost un interpret de muzică populară din Ţinutul Pădurenilor, talentat.

Related Posts: