SHARE

THE HOBBIT: THE DESOLATION OF SMAUGUltima parte a trilogiei , “Bătălia celor cinci oştiri”, a apărut de câteva zile în cinematografe şi, bineînţeles, pe site-urile “de specialitate”. Am văzut şi primele două filme din serie, “Un unexpected journey” (O călătorie neaşteptată) şi “Smaug Desolation” (Dezolarea lui Smaug). Toate mi-au plăcut, dar cred că prima parte e cea mai reuşită.

“Bătălia celor cinci oştiri” lasă impresia unui la care aştepţi o continuare. Este foarte spectaculos, dar pe alocuri obositor, pentru că mai mult de jumătate din acţiunea filmului sunt scene de război. Ok, e un despre “bătălii”, dar parcă aş fi vrut mai multă poveste. Cei care au produs Hobbitul au trebuit să improvizeze cea mai mare parte a scenariului, pentru că ultima parte a filmului reprezintă cam 20 – 30 de pagini de la finalul cărţii lui Tolkien.

Povestea “Bătăliei celor cinci oştiri” începe pe Muntele Singuratic, stăpânit de dragonul Smaug, unde au ajuns hobbitul Bilbo şi gnomii conduşi de Thorin. Dragonul care îşi păzeşte comoara din inima muntelui a fost trezit de gnomi şi, înfuriat, zboară spre Oraşul Lacului pentru a-l distruge. Mistuie oraşul, dar este ucis de Bard, cel care avea să devină liderul oamenilor. După moartea lui Smaug, supravieţuitorii se îndreaptă spre munte pentru a se adăposti şi a lua o parte din comorile ascunse aici. Se lovesc de opoziţia lui Thorin, înnebunit de aurul descoperit în munte. Armatele elfilor, apoi ale celorlalţi gnomi şi în final orcii ajung la Muntele Singuratic, iar locul devine terenul unui război mistuitor. În final, Thorin îşi ucide rivalul, pe orcul Azog “Profanatorul”, va muri şi el, iar povestea câtorva dintre personajele filmului rămâne neterminată. Bilbo se întoarce în Comitat, cu inelul, ceilalţi gnomi rămân pe munte şi, probabil, va începe o pace care dăinuie până în punctul de unde începe “Stăpânul Inelelor”. Pentru că toate cele 7 – 8 ore ale trilogiei Hobbitul sunt o prefaţă a “Lord of the Rings”.


Filmul poate fi vizionat aici!

Related Posts: