SHARE

combinatAr trebui controlate toate contractele prin care s-a dat liber la jaful/demolările/zgura de pe ruinele combinatului din : cele ale Eco Sid s-au cum s-a mai numit societatea “patronată” de Consiliul Local Hunedoara, cele dintre primărie şi privaţi şi altele. Sau e prea târziu? Să ştim măcar unde ni s-au dus taxele şi impozitele. De ani buni, Hunedoara este într-o situaţie ruşinoasă: e înconjurată de peste 100 de hectare de dărâmături, din care, înainte de a fi ce sunt acum – peisajul ăla sinistru şi al nimănui – s-au înfruptat oamenii de bine. Cum să închizi ochii la aşa ceva? Oraşul a ajuns în ultimul hal de sărăcie faţă de ce a fost în urmă cu 20 de ani: nu sunt locuri de muncă, iar zona aia hulită a fostului pare o imensă groapă de deşeuri, lăsată acolo să ne înghită.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oare câte firme înfiinţate pe genunchi au obţinut contracte de milioane pentru ruinele combinatului? Nu am nimic cu ele, însă de ce să plătim noi daunele colaterale. Culmea, Hunedoara a rămas săracă, indiferent de banii strânşi de cei care au profitat de afacerile astea.

Aici e un exemplu:

O firmă fără angajaţi, dotată cu un excavator şi o Dacie. Astfel descriu reprezentanţii Eco Sid firma Santinel SRL, care câştigat un proces de peste 1,5 milioane de euro cu societatea la care acţionar majoritar este Consiliul Local Hunedoara. În 2008, Eco Sid şi Santinel încheiau un contract de peste două milioane de euro pentru demolarea a construcţiilor dezafectate de pe fosta platformă industrială din Hunedoara. În total 150.000 de metri cubi de structuri din beton.  Printr-un alt contract Eco Sid urma să achite circa 500.000 de euro firmei partenere, de la care ar fi achiziţionat 100.000 de metri cubi de betoane. Afacerea s-a transformat într-un litigiu înainte ca excavatorul celor de la Santinel să „muşte” din ruinele combinatului, iar în final SC Eco Sid a pierdut două procese cu firma Santinel şi trebuie să achite suma de 6,6 milioane de lei fostei partenere de afaceri. Continuarea AICI!

Un alt exemplu:

O firmă privată controlată de afaceristul Florin Uscatu şi de fostul şef de poliţie Adrian Filer, cercetaţi într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproape două milioane de euro, profită din plin de pe urma unui contract semnat în 2005 cu administraţia locală a municipiului Hunedoara. Aceasta în timp ce primăria trebuie să se mulţumească cu o sumă nesemnificativă, plătită potrivit clauzelor parteneriatului public-privat.  În octombrie 2005, Primăria Hunedoara şi compania de construcţii ISON Grup SRL au semnat un parteneriat prin care cele aproape zece hectare ale haldei de steril de la marginea Hunedoarei, deţinute de municipalitate, erau cedate în concesiune pentru următorii 25 de ani firmei private. În urma contractului de asociere, primăriei urma să îi revină în fiecare an, în patru tranşe, 25 la sută din valoarea beneficiilor obţinute de firmă din exploatarea haldei, dar nu mai puţin de 100.000 de lei. Asocierea a fost realizată în aşa fel, încât ruperea unilaterală a contractului să însemne penalizări importante pentru primărie. „Denunţarea unilateralã a contractului este interzisã, sub sancţiunea plãţii de daune-interese, calculate în raport cu paguba efectivă suferitã, plus beneficiul nerealizat pe o perioadã de 15 ani, calculatã în Euro pe baza bilanţurilor activitãţii economice”, prevede contractul. Continuarea AICI!

Exemplele pot continua. Să nu uităm şi celebrul dosar “Hidra” al mafiei fierului vechi din Hunedoara, acuzată de devalizarea combinatului, cu peste 40 de inculpaţi şi pagube de zeci de milioane de lei. Procesul e judecat la Tribunalul Bistriţa Năsăud, iar sentinţa definitivă în dosar va fi dată când multe din infracţiunile aşa-zisei “mafii a fierului vechi” se vor prescrie. Prin 2016, zic eu, optimist. Ce ruşine.

Related Posts: