SHARE

orsova spre cazanele dunarii (16)Zilele trecute am văzut un film la tv, din care am rămas în minte cu o scenă de poveste. Numele filmului nu l-am știut, nici nu m-a interesat să-l aflu, oricum nu o să vreau să-l mai văd vreodată, pentru că în afara secvențelor despre care vreau să scriu a fost o pierdere de timp. Așadar, o să povestesc “cu cuvintele mele” scena respectivă. Doi frați se întrec cine înoată pe o distanță mai mare în largul oceanului și tot timpul unul dintre ei este cel care pierde. Același anunță de fiecare dată că nu mai poate înainta și trebuie să se întoarcă pe mal, căci altfel s-ar îneca. Adversarul său e prea puternic din punct de vedere fizic, iar el e un amărât. Au trecut anii, iar într-o noapte, soarta concursului s-a schimbat pentru prima dată. Amărâtul reușește să înoate în larg până în momentul în care adversarului său i se face frică și îi cere să se întoarcă înainte de a fi prea târziu pentru a-și mai salva viața.

După alți ani cei doi se mai întrec o dată, iar în final se întreabă unul pe celălalt cum au reușit să înoate atât. Slăbuțul îi spune fratelui său că înota fără să se mai gândească la stropii de energie pe care trebuie să-i păstreze pentru a putea să se mai întoarcă înot pe mal. Asta a fost scena, mi-a adus aminte de drumurile alea lungi și istovitoare pe care le-am mai făcut din când în când, fără să mă gândesc că ne prinde noaptea pe munte, în pădure, că se termină benzina etc., cu gândul, în schimb, la faptul că dacă nu merg încă un kilometru, doi, nu o să pot vedea ce e la capătul drumului, ce e dincolo de curbă sau de vârful de munte, de ultima casă din sat. Am tot timpul un regret când sunt nevoit să mă întorc din , deși drumurile nu se termină niciodată. Mă gândesc că poate nu o să mai am ocazia să văd ce se ascunde după cortina orizontului.

Scena asta d pe care am încercat să o povestesc mi-a amintit de un fragment din Neranțula, de parcă filmul ar fi fost inspirat din nuvelele lui Panait Istrati. La un moment dat, Marcu și Epaminonda, cei doi iubiți din copilăria Neranțulei, se întrec care dintre ei înoată mai mult în largul Dunării, o întrecere care trebuia să fie fatală pentru Marcu. Dar nu a fost, pentru că altfel probabil nu am mai fi citit povestea lui.

Related Posts: