SHARE

poze rare din hunedoara (54)Azi am băgat de seamă că a dispărut Piraeus Bank din . Banca avea sediul în zona fostei cantine a ICSH, aproape de centrul vechi al municipiului, iar eu mă consideram așa unul dintre clienții ei. Azi am văzut vitrinele goale și cred că nici bancomatul nu mai e acolo. Poate oamenii fac renovări sau poate s-au relocat, încă nu știu, însă toate aceste vitrine goale ale băncii și ale altor spații comerciale din vecinătatea ei, plus celelalte din cartierele Hunedoarei, dau un semnal. Nu e ok ce se întâmplă cu orașul ăsta.

Hunedoara e în declin, cel puțin așa simt eu. De peste două decenii e în declin, deși în acest timp ar fi trebuit să aibă cumva perioade de prosperitate. În Hunedoara vezi un număr incredibil de magazine goale, de spații comerciale părăsite, de locuri lipsite de viitor. Nici Deva nu e departe de Hunedoara. În orașul meu însă situația e tristă, raportat la trecutul industrial al zonei. Mă mir că mai rezistă combinatul siderurgic și cred că singurele afaceri prospere au loc pe halda de zgură a municipiului și probabil la primărie. Și la Draexelmaier, sper. În rest, parcă Hunedoara e un teren arid într-o Transilvanie bogată și minunată. Dacă ar fi să îmi caut de lucru în Hunedoara, mi-e clar că nu aș găsi decât, probabil, ca vânzător în nu știu ce magazin de haine în care nu intră nimeni, ca ospătar sau barman. La cablaje deja e destul de greu să te angajezi. E un oraș trist, dar hai că vine primăvara și uităm de probleme. Așa suntem. Se încălzește afară, bate soarele și parcă și viața noastră se înseninează un pic. Măcar în vreo zi de sâmbătă ori într-o duminică pe baraj/Strei.

Uneori mă gândeam că în Hunedoara într-un viitor apropiat nu va mai rămâne nici forță de muncă. Tinerii pleacă, supărați pe puținul care li se oferă. În primul rând, au plecat cei care știau că se se vor descurca mai bine în afara municipiului. Dacă rămâneau, ce ar fi făcut?

Nu caut vinovați pentru atmosfera asta din Hunedoara, dar aș fi vrut ca lucrurile să stea altfel. Îmi vine să scriu că orașul ar fi arătat altfel dacă toți am fi fost mai activi. Sau măcar o parte dintre noi.

Related Posts: