SHARE

Mănăstirea Prislop este un loc minunat. Toţi cei care au vizitat lăcaşul ar fi putut constata asta, cu puţină indulgenţă, dacă e nevoie. Altfel, dincolo de frumuseţea locului şi de poveştile fascinante ale lui, la câţiva paşi de mănăstire se petrec lucruri necurate.

De exemplu, câteva clanuri de ţigani au ocupat un teritoriu în care vând suveniruri religioase. Tablouri cu părintele Arsenie Boca, mir, cruciuliţe, obiecte sfinţite în general, dar şi mici, răcoritoare şi “beutură” şi alte obiecte de bâlci. Le merge bine. Într-o singură zi unii fac 50.000 de lei. După ce îşi plătesc contribuţiile la stat, taxele, TVA-ul, bonuri, chestii, rămân tot cu atât, pentru că romii sunt anti-sistem, de fapt, sunt o batjocoră la sistem. Nu ştiu de ce oamenii cumpără de la ei lucrurile acelea pe carecu mieroşenie ţi le îndeasă ca fiind sfinţite. În fine…

În timp ce făceam poze, m-am trezit luat de mână de o femeie şi apostrofat de alta. Mi-am zis, gata, s-au prins romii că vreau să scriu poveşti nasoale despre ei. De unde? O enoriaşă m-a luat de mână, până să apuce să se repeadă la mine o călugăriţă. Zice: şterge imediat poza, că te bate Dumnezeu. M-am uitat la ea şi am întrebat-o: pe bune? Zice: Dap, aşa e. Ridic din umeri şi îmi văd de treabă. Ea, mai tare: Dacă nu ştergi poza, chem poliţia. Zic: Aşa, continuaţi… Călugăriţa, în timp ce enoriaşa ei continua să mă ţină de braţ, mai nehotărâtă de data asta: O să pun acatiste la şapte mănăstiri dacă nu ştergi poza. Eu: dar, pe bune, sunteţi măicuţă sau purtaţi hainele astea la mişto? Adică, femeia în negru vindea acolo obiecte bisericeşti gen tablouri cu părintele Arsenie, suveniruri etc. Era flancată de o tarabă cu băuturi carbogazoase, mici şi bere, dar pe de altă parte, locul ei nu era chiar de lepădat. Ar fi trebuit să o întreb dacă dă şi chitanţe, însă femeia s-a mai îmbunat şi mi-a zis: o să mă rog părintelui Arsenie pentru tine. Câteva credincioase au rămas însă sub impresia blestemului cu cele şapte mănăstiri, iar una chiar mi-a zis: nu te lua după ea, asta nu are nicio treabă cu biserica. În cele din urmă femeia a renunţat la protest, mai ales că îi veniseră muşterii la tarabă. Eu, am ridicat din umeri, ca de obicei şi mi-am văzut de drum. Dar faza a fost ok. Cum să te certe o maică pentru că îi faci fotografii, la cea de-a doua slujbă, part-time la Prislop.

Related Posts: