SHARE

Acum mai puţin de un an, cei de la Primăria Deva au decis să nu mai insiste cu mega-proiectul de şapte milioane de euro, de a construi un pasaj subteran în zona Pieţei Opera, deşi proiectul fusese aprobat pentru a primi finanţare. Din punct de vedere tehnic, nu era însă ok, cel puţin asta am aflat când am scris despre el atunci. Au reuşit să facă, în scurt timp, alte şase proiecte mici, pentru care suma de şapte milioane de euro s-a împărţit, iar până astăzi au început lucrările la patru dintre ele. Important e că banii nu au fost pierduţi, că se lucrează în Deva şi că zonele aflate în şantier vor arăta mult mai bine până la finalul anului. Practic, economia Devei primeşte o infuzie de şapte milioane de euro, la care se adaugă alţi bani de la UE pe alte câteva proiecte mai mici şi pentru mega-proiectul de restaurare a Cetăţii Devei. În municipiu se contruieşte un , din fonduri private, iar localnicii se pot bucura de o mai mare apropiere de autostradă.

, în ce priveşte proiectele pe fonduri UE, stă mai slab decât Deva. Sunt derulate câteva proiecte, depuse înainte de 2012, la care se adaugă proiectele noi ale primăriei, cum este ştrandul, finanţate din fonduri proprii, mai exact din împrumuturi. Impresia generală, cel puţin cea reflectată în presă ori de la oameni din presă, este că Deva stă mai bine la capitolul investiţii decât municipiul Hunedoara. Zilele viitoare probabil o să scriu şi despre ce au făcut şi ce cred eu că ar fi trebuit să facă primarii din Hunedoara şi Deva în cei trei ani de mandat.

<

Până atunci, aş vrea să mai remarc că există un monopol al firmelor care fac afaceri cu primăriile din Deva şi Hunedoara. În municipiul Hunedoara acest monopol este mult mai vizibil, pentru că numărul firmelor care primesc contracte, prin procedurile legale evident, este mai mic. În Deva, oferta este mai diversă, dar se învârte în jurul unui număr de societăţi. Eu dacă aş avea o firmă de construcţii, ca exemplu, dotată cu tot ce trebuie şi cu angajaţi calificaţi, şi aş participa la o licitaţie organizată de o autoritate locală, din start n-aş câştiga. Eventual aş putea primi lucrările, doar subcontractate. Aşa am impresia, e posibil să mă înşel…

Related Posts: