SHARE

Este Hunedoara un oraș poluat? Cine se trezește devreme și își îndreaptă privirea spre combinatul siderurgic ArcelorMittal, unde mai muncesc vreo 800 de , ar putea fi sigur de asta. Deseori, norii de praf se ridică deasupra Oțelăriei, colorând zarea în nuanțe roșiatice și cenușii. Cei de la Garda de Mediu ne transmit că nu avem de ce să ne facem griji, că depășirile astea țin vreo 5 – 10 minute, de aia se numesc emisii fugitive, iar în restul zilelor se lucrează curat. Directorii combinatului anunță că disconfortul va mai dura până în toamnă, când va fi pusă în funcțiune noua instalație de desprăfuire.

O concluzie ar fi că față de „vremea lui Ceaușescu”, în care combinatul își tura motoarele la maximum și umplea de praf și pulbere , clăbucii de acum nu înseamnă mai nimic. Pe Facebook a devenit o modă să punem poze cu norul de la Oțelărie, atunci când îl prindem în flagrant, și să ne alarmăm că nu e amendat combinatul că scoate fum. Cei mai mulți dintre cei care postează fotografiile, evident, nu au trăit vremurile de glorie ale Hunedoarei industriale.

Praful de la Oțelărie este, cred, doar un joc de și față de adevăratele probleme de mediu ale orașului. Atrage atenția că e „spectaculos”, dar nu este esențial. Hunedoara e înconjurată de cel puțin cinci halde de steril – deșeuri miniere și siderurgice -, iar mult mai mult de 100 de hectare din împrejurimile ei au rămas „contaminate” de ruinele industriale. Cine știe ce substanțe nocive au rămas uitate pe terenurile astea pârjolite de demolatori. Între haldele de steril și oraș nu e pădure, iar o furtună puternică le scutură și aduce praful peste noi. De ce oare nu s-a gândit nimeni să planteze o pădure între halde și oraș sau să îi pună pe cei de la să o facă, doar aveau resurse. Păduri ar putea fi înființate și pe dealurile pustii din jurul orașului și chiar printre ruinele combinatului.

Related Posts: