Cetatea dacică de la Costești în șantier

125
0
SHARE
  • Cetatea dacică de la Costeşti se numără printre cele populare aşezări dacice din România, însă de la începutul anilor ’80, când aici au avut loc lucrări de restaurare ample, monumentele ei au fost lipsite de îngrijirea adecvată.
  • Cele mai impunătoare vestigii ale cetăţii dacice sunt două „turnuri-locuinţă”, folosite în Antichitate, potrivit arheologilor, ca reşedinţe ale conducătorilor aşezării.

De la începutul anilor ’40, turnurile-locuinţă au fost acoperite cu şindrilă şi carton gudronat, după ce arheologii au prevăzut că vatra de foc pe care o adăposteşte unul dintre ele şi blocurile de calcar din structura lor nu ar fi rezistat fără protecţie.

https://www.youtube.com/watch?v=_sivLT5EIDk

La începutul anilor ’70, vechile acoperişuri au fost înlocuite cu unele din azbociment, ridicate pe structuri metalice. Acoperişurile, degradate în prezent, nu au putut feri monumentele de distrugerile cauzate de fenomenele meteo, la care s-au adăugat cele lăsate în urmă de vizitatori.

Vechile structuri metalice vor fi înlocuite treptat, cu ajutorul voluntarilor, printr-un proiect derulat de Asociaţia Monumentum, în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) şi autorităţile locale, numit „Ambulanţa pentru monumente”.

Continuarea pe Adevarul

Related Posts: