SHARE
  • Un templu dacic a fost descoperit în Sarmizegetusa Regia. Arheologii au început în 2017 săpăturile care au dus la dezvelirea misteriosului edificiu, însă în primele etape de cercetare au fost rezervaţi în a oferi detalii despre rolul construcţiei.

După cea mai recentă campanie de săpături, încheiată în septembrie, oamenii de ştiinţă implicaţi în cercetarea Sarmizegetusei Regia se declară convinşi că rămăşiţele scoase la iveală în urma ultimelor cinci campanii arheologice sunt ale unui templu dacic, al cărui plan includea 60 de baze de calcar, unele dintre ele aflate in situ, dispuse pe cinci şiruri a câte douăsprezece rânduri. Potrivit arheologului Răzvan Mateescu, de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, edificiul din Sarmizegetusa Regia ar fi fost ridicat pe locul altei construcţii, mai vechi, care a fost distrusă de foc. Resturile incendiate se găsesc pe suprafeţe mari şi au fost folosite în structura templului ridicat ulterior.

Vechiul edificiu a sfârşit printr-un incendiu, iar în momentul în care, în locul său, a fost clădit al doilea edificiu, au fost luate resturile carbonizate – o mare parte din inventarul vechiului templu şi au fost aduse către zonele periferice ale noului templu”, a precizat dr. Răzvan Mateescu, coordonator al săpăturilor arheologice din această vară.

<

Continuarea pe adevarul.ro.

Related Posts: