SHARE
Am fost zilele trecute pe șoseaua Simeria – , aflată în șantier de aproape un an. În unele locuri, am găsit câțiva muncitori și câteva utilaje.
Într-un alt loc, un grup de deținuți dădea la lopată într-un șanț pe marginea drumului. Drumul e praf, deci dacă vreți să ajungeți la Geoagiu, mai bine ocoliți.
S-au mai plâns și alți hunedoreni și am scris și eu despre starea acestei șosele.
Imediat, cei de la Consiliul Județean au dat un comunicat de presă că, vezi Doamne, lucrările la sunt în grafic, iar jurnaliștii dezinformează grav (sunt niște nemernici jurnaliștii, ce să mai… iar drumul e minunat, nu vedem noi bine). Au mai scris ei acolo că deținuții, de fapt, nu sapă șanțuri pe marginea drumului, că ei sunt pe partea cu „descărcarea arheologică” – adică un fel de Daicoviciu, (sunt niște arheologi – scriu istorie cu târnăcoapele, mai rău ca minerii).
Eu am trimis vreo trei solicitări scrise în ultimele zile Consiliului Județean, una dintre ele viza chiar acest drum, printre altele. Nu au timp oamenii de ele, ei stau la pândă pe Facebook și fac analize de text la ce scriu unii. Apoi dau „drepturi la replică” în oficioasele lor. Jignesc jurnaliștii care chiar merg pe teren și văd lucruri pe care ei nu le văd din fundul fotoliilor.
Am citit mai multe astfel de compuneri ale celor de la CJ Hunedoara în care unii dintre jurnaliștii din acest județ, câți mai sunt, sunt denigrați. Cică – n-au interes să informeze cititorii (despre mărețele lor realizări). Apropo, când am vrut să informez cititorii despre cum se lucrează la un castel aflat în grija CJ m-au ținut la poartă. Că… lasă, ce trebuie să scriu eu despre el…
Altfel, păcat de oamenii decenți care muncesc în această intituție. Ajung să fie băgați în aceeași oală cu cei pe care, vor nu vor, trebuie să îi țină în cârcă…
Iată și comunicatul Consiliului Județean Hunedoara:
LIKE&SHARE. Proiect european, abordare „de coșmar”
După cum se cunoaște, în prezent, se execută lucrări de modernizare a drumurilor județene care formează Culoarul Trafic Mureș Nord. Este vorba despre un proiect cu finanțare europeană accesat de Consiliul Județean Hunedoara care vizează reabilitarea unui număr de aproximativ 70 de kilometri de drumuri județene, de-a lungul râului Mureș, de la limita cu județul Alba până la Ilia.
Lucrările la cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din județ au început în vara anului trecut și au un termen de execuție de 20 de luni de la data începerii. Consiliul Județean Hunedoara oferă date publice periodic, transparent, cu privire la derularea acestui proiect, context în care este surprinzător că în mass-media apar informații neverificate în articole slab documentate, asumate sub semnătură de persoane al căror interes este departe de a asigura o informare corectă și completă a publicului.
Așadar, BREAKING NEWS: un drum aflat în șantier este „drum de coșmar” pentru că „este spart”, „în așteptarea turnării noilor straturi de asfalt”. În acești termeni simpli, degrabă aducători de Like&Share, este tratată o investiție în valoare de aproape 25 de milioane de euro ale cărei lucrări SE AFLĂ ÎN GRAFIC. Proiectul nu se referă la „spargerea drumului”, respectiv „turnarea asfaltului”, așa cum unii sunt tentați să creadă. Lucrările sunt mult mai ample și ele au fost detaliate în comunicatele și informările publice ale CJ Hunedoara. Detalii aici https://www.facebook.com/cjhunedoara/posts/4034834716605033 și aici https://www.facebook.com/cjhunedoara/posts/4037347363020435.
De asemenea, sub aceeași semnătură, publicului i se comunică faptul că lucrătorii de la societățile de drumuri ar fi „sprijiniți” de către „deținuți de la Bârcea Mare”, care sunt „folosiți” întrucât lucrările se desfășoară „cu lentoare” (așa spun „localnicii”, fără a se oferi exemple). Regulile minime care înnobilează profesia de jurnalist presupun documentarea unui material înainte ca acesta să fie dat publicității. În acest caz însă, avem de-a face, în mod regretabil, cu un nou exemplu despre cum nu ar trebui să se întâmple. Dacă ar fi solicitat informații, așa cum se procedează în mod normal, semnatarul articolului ar fi aflat că persoanele private de libertate, despre care face vorbire, se află în zonele din imediata apropiere a drumurilor respective în baza unui protocol, pentru realizarea descărcării arheologice în zonă. Desigur, informația a fost inserată ulterior în articolul respectiv, probabil pentru că „e bine de știut” sau pentru ca această replică să nu mai apară.
Subliniem și faptul că „persoanele private de libertate” nu sunt „folosite” așa cum se exprimă semnatarul articolului, ci prestează ore de muncă plătite la nivelul salariului minim pe economie în construcții.
Consiliul Județean Hunedoara respectă activitatea tuturor jurnaliștilor, indiferent dacă materialele acestora sunt sau nu sunt critice față de acțiunile administrației județene. Libertatea presei și a liberei exprimări sunt valori democratice pe care le prețuim. De asemenea, CJ Hunedoara respectă opinia fiecărui cetățean, indiferent dacă este sau nu jurnalist, indiferent dacă aprecierile sunt pozitive sau negative.
În același timp însă, CJ Hunedoara crede în dreptul fiecărui cetățean de a fi informat CORECT, indiferent dacă acest lucru avantajează sau nu imaginea instituției.
Bogdan Hăulică
Purtător de cuvânt al președintelui CJ Hunedoara

Related Posts: