Home EVENIMENT Jiul Petroșani – Corvinul Hunedoara. Cozma și Simota „aduceau noroc” când făceau...

Jiul Petroșani – Corvinul Hunedoara. Cozma și Simota „aduceau noroc” când făceau prăpăd, acum ne simțim jigniți că strigă unii în tribună

1384
1
SHARE
  • S-a schimbat lumea. Ani ai uitării… Când Miron Cozma dădea capete în gură fotbaliștilor de la echipele care jucau cu Jiul, pe stadionul din Petroșani, când Alin Simota își punea gorilele să îi rupă în bătaie pe suporteri, jucători și adversari (probabil pentru că nu erau civilizați ca la teatru), acești foști șefi ai Jiului Petroșani –  și ei suporteri înflăcărați în același timp – erau doar niște oameni de bine care purtau noroc echipei. Acum, dacă înjură unii din Hunedoara pe stadionul Jiul Petroșani, e clar, au jignit Valea și pe mineri.
  • Valea Jiului nu a fost „cuminte” la capitolul fotbal. Meciurile de pe stadioanele orașelor miniere erau extrem de dure, iar pentru fanii oaspeți și adversari reprezentau o aventură care uneori se putea încheia tragic. Mergeau „pe riscul lor” în Vale. Acum lumea s-a mai liniștit, lipsa investițiilor în infrastructură, a fondurilor și a sprijinului politic de care se bucurau în trecut unele echipe din Valea Jiului a pus capăt performanțelor, dar… amintirile unor rivalități locale rămân neșterse.

FC Corvinul Hunedoara și Jiul Petroșani s-au întâlnit în Cupa României, pe stadionul Jiul (Petre Libardi) din Petroșani. A fost 4 – 1 pentru Corvinul Hunedoara. Meciul a avut loc miercuri, 16 august, și probabil ar fi fost uitat dacă unii politicieni nu s-ar fi simțit nevoiți să condamne comportamentul ultrașilor din Hunedoara.

Consiliul Județean Hunedoara își exprimă poziția cu privire la limbajul trivial inacceptabil folosit de unii membri ai galeriei echipei FC Corvinul la adresa jucătorilor de fotbal din Valea Jiului: asemenea comportamente sunt complet incompatibile cu valorile și etica sportului. Solicit autorităților să ia toate măsurile împotriva celor care manifestă comportamente jignitoare, agresive și antisociale, dar și pentru a menține un mediu sigur și ordonat în timpul competițiilor sportive. Siguranța tuturor participanților, inclusiv a suporterilor, este o prioritate majoră și ne așteptăm ca toți cei prezenți la evenimente sportive să respecte regulile”, se arată într-un comunicat semnat de Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara.

<

De acord?

Politica pe stadioane

Probabil, postarea publicată de Consiliul Județean Hunedoara luni, 21 august, a venit după ce unii jurnaliști din Valea Jiului au reclamat jignirile pe care le-au strigat oamenii din galeria echipei din Hunedoara.

„Ceea ce s-a întâmplat și tolerat la meciul Jiul Petroșani – Corvinul Hunedoara ține de cel mai elementar bun simț. Și cine te-a înjurat…? Unii cărora „șobolanii” le-au ținut furnalele în funcțiune vreo… 100 de ani!? O fi Hunedoara vreun colț de rai, dar le-au căzut îngerii de prin nori! Oare ce satisfacție or fi avut barosanii de la județ, prezenți la festivalul înjurăturilor de pe „Petre Libardi”? Nu cumva vreun sentiment de jenă, că pe la CJ Hunedoara or fi și ceva bănuți de la „șobolani”, care s-au dus și înspre Corvinul, de altfel, o echipă frumoasă? Cred că o poziție de SCUZĂ OFICIALĂ s-ar impune din partea celor care se pretind urmași ai castelanilor, dacă nu cumva și un sentiment de jenă…”, a fost mesajul publicat, în 17 august, pe pagina sa de Facebook, de Genu Tuțu, unul dintre jurnaliștii din Valea Jiului.

Nu am fost la meci, dar nu pot să cred că „doar” ultrașii echipei Corvinul Hunedoara i-au înjurat și jignit pe „locuitorii Petroșaniului”, așa cum ni se prezintă faptele.

Suporteri din Hunedoara prezenți la meci spun că înjurăturile au fost reciproce, ba, mai mult, un om de ordine din Petroșani și-a întâmpinat oaspeții arătându-le fundul gol.

Sigur că unii localnici s-ar fi putut simți jigniți ori revoltați de ceea ce au scandat hunedorenii aflați în tribună, dar adevăratul scop al acestor mesaje întârziate publicate de politicieni, că, vezi Doamne, și ei sunt revoltați de scandările unor suporteri, țin doar de a mai atinge câteva corzi sensibile.

Altfel… nu au niciun efect asupra fanilor, încât sa ii facă mai atenți, iar în ce privește forțele de ordine… nu cred că se impunea ca acestea să acționeze la niște înjurături.  Unele poate ar fi fost în stare, dar ar fi făcut mai mult rău.

In rest, unii politicieni îi mint frecvent pe alegătorii din Valea Jiului, Hunedoara, Deva etc. Dar o fac cu niște cuvinte frumoase, ce-i drept. Sunt ca tâlharii ăia care fac pe proștii, te țin de vorbă, cu o mână te trag de cămașă să te fenteze și cu cealaltă îți scanează buzunarele.

Iar dacă se simt revoltați cu adevărat de înjurături le  putem aminti ca nu e treaba lor să țină lecții de morală. Treaba lor e, mai degrabă,  să se ocupe de infrastructura sportivă din județ, unde stadioanele, cel puțin, sunt praf.

În ce privește opinia jurnalistului despre „festivalul înjurăturilor”, aș fi fost curios să aflu oare cum au reacționat fanii echipei Jiul Petroșani. Au fost cuminți? Si, de ce nu, hai să ne amintim un pic de vremurile mai bune ale Jiului Petroșanii, inainte de a face comparații.

Să zicem… de anii în care clubul era condus de Miron Cozma. Iată o secvență, relatată de presa anilor ’90.

„La 22 iunie 1996, după un meci de fotbal în care echipa de fotbal Jiul Petroșani a fost promovată în Divizia Națională de fotbal, Miron Cozma și gărzile sale de corp au declanșat un scandal la Complexul Vegas din Petroșani. Liderul și oamenii săi au distrus o parte din complex și l-au bătut crunt pe administratorul firmei, evacuând în forță localul. Una dintre victime, reprezentantul SC NIRO SRL București, a fost internat într-un spital din București cu leziuni grave. Directorul Complexului Vegas, Pavel Haiducsi, care suferă și de un handicap locomotor, a fost lovit cu bestialitate de Cozma și gărzile sale. A doua zi, sosit să continue scandalul, Cozma l-a surprins pe ziaristul Carol Nicolau, care se afla în documentare la locul dezastrului. Acesta a fost bătut, pentru a doua oară, de oamenii lui Cozma. Haiducsi și Nicolau l-au dat în judecată pe Miron Cozma. În pauza meciului de fotbal Jiul-Dinamo, desfășurat pe stadionul din Petroșani, liderul minerilor, care este și președinte al clubului sportiv, finanțat din salariile minerilor, i-a dat un cap în gură fotbalistului Dănuț Lupu” (Gazeta de Sud, 1997).

Sau ne putem aminti de epoca în care clubul era condus de Alin Simota. Jiul anilor 2000 – o echipă încă mai bună decât cea de azi, cu suporteri și fotbaliști terorizați de interlopi.

„După meci inculpatul Litera Constantin Cristian împreună cu numiţii I.O., M.C., P.F., la cererea inculpatului Simota – care era supărat că ratase promovarea, l-au dus pe oficialul de la echipa Gaz Metan Mediaş cu care tratase anterior aranjarea meciului de fotbal, într-o pădure în apropierea municipiului Petroşani, unde l-au bătut, de fapt au început să-l lovească încă din maşină, şi pe drum, urmare a loviturilor primite bărbatul în cauză şi-a făcut necesităţile fiziologice pe el, de asemenea au urinat pe el pentru al „umili”, apoi l-au abandonat în pădurea respectivă”, informau procurorii. Fapta din 2004 s-a prescris.

Dar trecutul nu îl mai putem corecta.

Stadionul este un loc unde lumea se poate elibera de frustrări, cuprinsă de adrenalina mulțumii și a meciului. Apoi meciul se încheie și,  de obicei, ce se petrece în stadion… rămâne în stadion. Ar putea fi altfel, dar asta e lumea. Cu declarații revoltate se pot mulțumi câțiva oameni, dar esența lucrurilor nu poate fi schimbată.

 

Așadar… Jiul Petroșani – Corvinul 1 – 4 pe teren. Și, probabil, tot vreo 1 – 4 și în tribune, la înjurături și limbaj trivial, dacă așa spun oamenii. 🙂

Related Posts: