SHARE

Zilele filmului polonez
Sala de Spectacole a Teatrul de Arta Deva, 27.03 – 01.04.2012

Dorind să vină în întâmpinarea amatorilor de cultura, Teatrul de Artă Deva a pregătit pentru perioada 26 martie – 01 aprilie evenimentul Zilele filmului Polonez. Acesta constă în proiecția a șapte filme poloneze, toate realizate în anul 2010, premiate în cadrul unor festivaluri internaționale.
În continarea acestui comunicat veți găsi o prezentarea scurtă a fiecărui film, precum și data și ora la care va rula.

1. Veneţia / Wenecja – 27 martie, ora 17:00
Polonia, 2010, 110 min.
Regia şi scenariul: Jan Jakub Kolski
Imaginea: Arthur Reinhart PSC
Muzica: Dariusz Górniok
În distribuţie: Magdalena Cielecka, Marcin Walewski, Agnieszka Grochowska, Grażyna Błęcka-Kolska, Julia Kijowska, Teresa Budzisz-Krzyżanowska, Mariusz Bonaszewski

Un băiețel visează să ajungă la Veneţia împreună cu părinții. Odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial aceste planuri sunt întrerupte, băiatul retrăgându-se împreună cu familia într-un conac la ţară. Pentru a ieşi din starea de plictiseală şi nesiguranţă, micul protagonist îşi creează o lume imaginară.
Filmul este inspirat din povestirea cu același nume a scriitorului polonez Włodzimierz Odojewski.

Premii: Festivalul de Filme Artistice Poloneze, Gdynia 2010 – premiul pentru cea mai bună imagine, premiul pentru cea mai bună producţie, cel mai bun debut (Marcin Walewski).

2. Joanna – 27 martie, ora 19:00
Polonia, 2010, 105 min.
Regia şi scenariul: Feliks Falk
Imaginea: Piotr Śliskowski PSC
Muzica: Bartłomiej Gliniak
În distribuţie: Urszula Grabowska, Stanisława Celińska, Kinga Preis, Joachim Paul Assboeck

Cracovia – sub ocupaţie nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. O tânără femeie care şi-a pierdut soţul la începutul războiului îngrijește o micuţă evreică. Faptul că ascunde un copil în casă este un motiv constant de teamă pentru ea. Un ofiţer german îi descoperă secretul şi-i propune o relaţie amoroasă.

Premii: Festivalul de Filme Artistice Poloneze, Gdynia 2010 – premiul pentru cea mai bună regie, cel mai bun scenariu, cel mai bun costum, cel mai bun machiaj.

3. Erratum – 28 martie, ora 19:00
Polonia, 2010, 89 min.
Regia şi scenariul: Marek Lechki
Imaginea: Przemysław Kamiński
În distribuţie: Tomasz Kot, Janusz Michałowski, Dorota Pomykała, Ryszard Kotys

Cu câteva zile înainte de ceremonia Primei Împărtășanii a fiului său, Michał vizitează oraşul natal. Plimbându-se pe străzile oraşului întâlneşte oameni care i-au fost odinioară prieteni, vizitează locuri familiare. Ceea ce a început ca o vizită banală, se transformă într-o călătorie care îi va schimba viaţa.

Premii: Festivalul de Filme Artistice Poloneze, Gdynia 2010 – premiul pentru cel mai bun debut, Premiul Ziariştilor, Premiul Organizatorilor de Festivaluri de Film Polonez în Străinătate
Festivalul Internaţional de Film, Chicago 2010 – Placheta de Aur la secţiunea debut
Festivalul Internaţional de Film, Pusan 2010 – menţiune în cadrul secţiunii Flash Forward
Festivalul de Film, Varşovia 2010 – premiu în cadrul secţiunii Competiţia 1, 2
Festivalul Debuturilor în Film „Tinerii şi Filmul”, Koszalin 2010 – Premiul Presei, premiul pentru sunet

4. Examenul de Capacitate 1947 / Mała matura 1947 – 30 martie, ora 19:00
Polonia, 2010, 108 min.
Regia şi scenariul: Janusz Majewski
Imaginea: Adam Bajerski PSC
În distribuţie: Adam Wroblewski, Marek Kondrat, Wojciech Pszoniak, Artur Żmijewski, Olgierd Łukaszewicz, Wiktor Zborowski, Marian Opania, Sonia Bohosiewicz

Filmul este povestea caldă şi plină de umor a adolescenței lui Ludwik în Polonia primilor ani după război. Tânărul se mută la Cracovia şi este admis la unul dintre cele mai bune licee din oraş, unde încearcă să câştige respectul colegilor. Apar prima dragoste, prieteniile periculoase, revolta împotriva autorităților comuniste…

5. Afacerea sfântă / Święty interes – 31 martie, ora 18:00
Polonia, 2010, 100 min.
Regia: Maciej Wojtyszko
Scenariul: Aneta Wróbel-Wojtyszko, Adam Wojtyszko
Imaginea: Grzegorz Kędzierski PSC
Muzica: Zygmunt Konieczny
În distribuţie: Adam Woronowicz, Piotr Adamczyk, Patricia Kazadi, Dorota Landowska

Fraţii Leszek şi Janek se întorc în satul natal pentru a participa la înmormântarea tatălui lor, pe care nu l-au mai văzut de mulţi ani. Sunt dezamăgiți când află că acesta nu le-a lăsat moştenire nici casa, nici pământul. Le revine doar o maşină veche, dar neobişnuită: autovehiculul a aparținut odinioară lui Papa Ioan Paul al II-lea. O comedie inteligentă despre polonezii de azi.

6. Mistificarea / Mistyfikacja – 31 martie, ora 20:00
Polonia, 2010, 100 min.
Regia şi scenariul: Jacek Koprowicz
Imaginea: Arkadiusz Tomiak PSC
Muzica: Włodek Pawlik
În distribuţie: Jerzy Stuhr, Maciej Stuhr, Ewa Błaszczyk, Olgierd Łukaszewicz, Wojciech Pszoniak, Andrzej Chyra, Karolina Gruszka

Anul 1968, la scurt timp după revoltele studenţeşti. Tânărul student la jurnalism Łazowski, exmatriculat chiar înainte de terminarea facultăţii, descoperă ceva senzaţional. Ancheta realizată de acesta arată că sinuciderea din anul 1939 a celebrului scriitor, dramaturg şi pictor, Stanisław Ignacy Witkiewicz, zis şi Witkacy, a fost de fapt o înscenare, iar artistul trăieşte ascuns. Filmul este o încercare de a elucida taina morţii lui Witkacy.

7. Trandafiraşul / Różyczka – 1 aprilie, ora 19:00
Polonia, 2010, 118 min.
Regia: Jan Kidawa-Błoński
Scenariul: Maciej Karpiński, Jan Kidawa-Błoński
Imaginea: Piotr Wojtowicz PSC
În distribuţie: Andrzej Seweryn, Magda Boczarska, Robert Wieckiewicz, Jan Frycz, Grażyna Szapołowska, Krzysztof Globisz

Un scriitor renumit are o relaţie amoroasă cu o tânără femeie. Orbit de dragoste, acesta nu-şi dă seama că relaţia lor nu este o coincidenţă – iubita lui este o agentă a poliţiei secrete şi amanta unui ofiţer care a primit ordin să-l discrediteze pe scriitor. Filmul, inspirat de o poveste reală, se desfăşoară pe fundalul revoltelor studenţeşti şi a campaniei antisemite provocate de partidul comunist în anul 1968.

Premii: Festivalul de Filme Artistice Poloneze, Gdynia 2010 – Grand Prix „Leii de Aur” pentru cel mai bun film, premiul pentru cea mai bună producţie, cel mai bun rol principal feminin (Magdalena Boczarska), cel mai bun sunet, premiul publicului
Premiile Cinematografice Poloneze 2011 – premiul „Vulturul” pentru cel mai bun actor în rol principal (Robert Więckiewicz)
Festivalul Internaţional de Film, Moscova 2010 – premiul „George de Argint” pentru cel mai bun regizor
Festivalul de Film Central European MECEFF, Mediaş 2011 – Grand Prix

Related Posts: