SHARE

Oamenii iau atitudine în . Şi o fac în număr din ce în ce mai mare. Tinerii, hunedorenii fără implicaţii politice sau legate de locurile lor de muncă, suporterii, cu bun simţ. La meciurile jucate în liga a treia de Fc Hunedoara, oamenii vin, se agită, strigă şi fac galerie. Probabil dacă nu ar fi fost aceşti fani, fotbalul era o amintire aici. Pe net, articolele despre Hunedoara şi despre cei care se bat pentru funcţia de primar sunt disputate şi comentate cu aprindere. Hunedorenii îşi manifestă nemulţumirea sau dorinţa ca lucrurile să se aşeze în oraşul lor. Strâng semnături, postează bannere, ies în stradă chiar, trimit sesizări la “domnuleprimar”.

În , parcă localnicii sunt mai apatici. Nu se agită nimeni, nu înţeleg de ce, o fi chiar aşa de bine? Nu cred. Să luăm spre exemplu fotbalul. Echipa locală joacă în liga a doua, iar la meciuri se doarme în tribune. Nu pare să îi pese nimănui că de câţiva ani, că echipa stă să dispară. Dacă Hunedoara juca în Liga a doua, probabil stadionul era plin sau, în orice caz, gălăgia din tribune s-ar fi auzit din toate colţurile oraşului. În , cetatea e în paragină, schelele de pe ea au fost uitate acolo, dar nimeni nu pune vreo presiune asupra autorităţilor ca situaţia ei să se schimbe. Nu am văzut aici tineri să tragă de mânecă autorităţile, să strige “vrem skate ” sau “vrem piste de biciclete”. Sunt rare situaţiile în care devenii protestează pentru lucrurile în care cred. Au fost câţiva revoluţionari, însă în cel mai fericit caz ei au fost doar excepţiile.

În Valea Jiului, proteste au loc periodic. Minerii. Dar nu aş băga mâna în foc că de la o vreme, protestele lor nu sunt doar de faţadă, pentru ca nişte lideri sindicali să îşi justifice statutul. Poate mă înşel…

Aşadar, Hunedoara, aşa dezavantajată cum e faţă de municipiul Deva, e un oraş mai viu. Chiar dacă încă nu are teatru sau Aqualand are oameni care cred că pot schimba chiar ei lucrurile şi o vor face. Imaginea municipiului traumatizat de distrugerea combinatului a început să se schimbe. Cu un parc şi un zoo, acum, şi cu alte lucruri care vor mai urma, nu pentru că avem o administraţie care îşi face treaba, ci pentru că hunedorenii pun presiune (şi sper că o vor face în continuare) asupra ei.

Related Posts:

Felicitari pentru articol!
Bine scris si corect argumentata afirmatia din titlu!
Cu siguranta Hunedoara va trece peste handicapul de a nu fi la “sosea” si va reusi sa isi depaseasca statutul de oras-dormitor!
Hunedoara e a noastra! 🙂