SHARE

IMG_0082Carphatian Ethno Store e unul dintre puţinele magazine din spaţiul virtual dedicate artei populare. Mi-a plăcut ideea unui astfel de magazin, încă dinainte de a vizita site-ul. Mă uitam cu drag la serialele de pe Discovery Channel şi de pe History cu căutătorii de antichităţi şi poate de aceea am devenit un fan al lucrurilor vechi, al celor descoperite prin pieţe, autentice şi cochete. Şi al celor păstrate în sate, chiar dacă nu sunt sofisticate şi poate nu strălucesc ca şi obiectele cu etichetă Made in China/Taiwan. Mă gândesc că antichităţile şi mai ales obiectele de artă populară ascund în trăsăturile lor poveşti fascinante despre cei care le-au creat şi despre lumea simplă din care provin.

 În urmă cu câteva luni, totul era o idee. A prins contur încet, încet și a crescut mai ceva ca Făt Frumos, grație unor oameni care pur și simplu iubesc România. Am pornit la drum gândindu-ne la cei care ar putea fi că noi: să le placă gustul vinului băut din ulcică de lut, să aibă în bucătărie linguri de lemn și piuliță de usturoi și să poarte, măcar din când în când, ceva tradițional. Nu pentru că ar fi la modă, ci pentru că ne plac.  Să le ofere prietenilor străini ceva de acasă.  Să își ureze „La mulți ani!” de 1 Decembrie, să își respecte părinții și nașii de botez sau de cununie, să cinstească  Sărbătorile. Oricât de departe s-ar afla. În acest moment, suntem  deja un magazin online cu produse din atelierele meșteșugărești din Oltenia, Transilvania sau Bucovina. Suntem siguri că vă plac, așa cum ne plac și nouă. Cu fiecare produs comandat, asigurați continuitatea unei tradiții, a unui mic atelier dintr-un sat românesc, dintr-o casă săsească sau secuiască. Dar, dincolo de această, cu fiecare ulcică, strachină sau ie pe care le veți primi de la noi, sunteţi mai aproape de casă. În viitor, vrem să fim mai mult decât atât. Vrem să devenim locul în care să regăsiți satul copilăriei, așa cum era pe vremuri: cu poveștile lui, pe care le veți citi pe Ethno blog-ul nostru, cu produsele, rețetele și imaginile din cel mai îndepărtat cătun.  Vrem să fim, oricât ar suna de ciudat, primul sat românesc online.

Despre Carphatian Ethno Store:

Carpathian Ethno Store s-a născut din dorinţa de a-i conecta pe meşterii populari din toate regiunile istorice ale României cu aceia dintre noi care sunt prezenţi în mediul online şi iubesc tradiţiile şi tot ce e autentic românesc. O comunitate fara graniţe, legată cu acelaşi şnur tricolor invizibil. O comunitate mare… cât o inimă de român adevarat!”, scriu creatorii proiectului.

Aşadar, cu drag vă invit să vizitaţi de pe acum noul sat online. AICI!

Related Posts: