SHARE

Televiziunea Română nu va mai transmite în direct spectacolul folcloric de la Ţebea, locul unde este comemorat în fiecare an Avram Iancu. Era o tradiţie ca evenimentul să fie difuzat de , una pe care anul acesta conducerea televiziunii a refuzat să o păstreze. Artiştii s-au mobilizat, cel puţin din câte am citit eu, şi le-au bătut obrazul celor de la : „Comportamentul dezinteresat şi sfidător al celor care se află vremelnic la conducerea ne face să reacţionăm atât în numele artiştilor interpreţi are promovează cultura tradiţională, cât şi în numele românilor cărora li se neagă dreptul de a putea viziona un eveniment de interes naţional aşa cum presupune în fapt misiunea postului public”, afirmă reprezentanţii Uniunii Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România. Mesajul e unul de bun simţ, aş zice, însă…

Eu cred că mitul sărbătorii naţionale de la Ţebea se va stinge treptat – una din dovezi fiind tocmai dezinteresul televiziunii pentru a transmite spectacolul folcloric. Artiştii au dreptul să se plângă, să reclame “interesul naţional”, dar e vorba despre audienţă şi costuri, despre marketing. Eu nu le-aş plânge de milă, se descurcă oamenii. Iar ideea asta a “promovării culturii tradiţionale” am auzit-o la nesfârşit şi mi se pare exagerată. Aşa cum am avea pretenţii de la TVR să transmită Live evenimentul, de ce nu le-am putea cere artiştilor să promoveze folclorul gratuit. E cam acelaşi lucru. Sigur, când spui Ţebea, adaugi şi acea noţiune de patriotism – îţi iubeşti ţara şi neamul dacă mergi la Ţebea, depui coroane la mormântul lui Avram Iancu, porţi steguleţe la piept şi te pierzi prin mulţimea venită să petreacă la serbarea câmpenească. Şi asta mi se pare exagerat.

Iar despre Avram Iancu, părerea mea personală e că a fost un personaj fascinant. I-am citit povestea şi am scris despre el şi cred că încă sunt o mulţime de lucruri de descoperit despre el. Sunt sigur că mulţi dintre cei care merg la Ţebea spunând că o fac din patriotism nu ştiu mai nimic despre Avram Iancu.

Related Posts: