SHARE

Zoo Hunedoara. Cred că grădina asta nu își mai are rostul. O mulțime de vizitatori pleacă de aici întristați de ce văd: animale ce par „certate cu viața” – în niciun caz vesele – ținute de ani în șir în cuști, boxe și tot felul de alte îngrădituri, unele dotate cu sârme electrice, își privesc aproape sedate oaspeții care dau târcoale închisorilor lor.

Grădina zoologică se dezvăluie oaspeţilor săi ca un imens ţarc, ocupat de un complex de cuşti de diferite dimensiuni, cu structura din beton şi gratii de fier, de împrejmuiri cu gard de plasă şi construcţii solide, protejate de sârme conectate la curent, locuri folosite pentru cazarea animalelor preţioase: o pereche de lei, o pereche de tigri, un pavian şi câţiva urşi carpatini.

La intrare, vizitatorii sunt întâmpinaţi de adăpostul în care este găzduită o barză solitară, căreia pe un palet de scânduri i-a fost improvizat un cuib dintr-un braţ de paie, din care însă nu îşi va putea lua zborul.

O găleată cu apă este folosită pentru adăpare, iar berzei îi ţin companie, din cuşca alăturată câţiva iepuri.

De cealaltă parte a aleii, alte cuşti au fost populate cu porumbei, găini şi fazani, iar „la loc de cinste”, unul dintre cei mai vechi locatari ai grădinii zoologice, corbul, ocupă singur, de mai mulţi ani, o creangă agăţată la mijlocul unei cuşti din plasă. Corbul solitar şi irascibil a devenit un simbol al grădinii zoologice, dar mulţi dintre vizitatorii ei au susţinut că locul lui este în afara ei.

Pe marginea aleii principale, urmează boxele urşilor, cărora în ultimii ani le-a fost lărgit spaţiul cu un petec de pământ înconjurat cu gard electric şi gratii în spatele lor.

Apoi cuştile în care sunt ţinuţi lupii şi vulpea, animale îmbătrânite în construcţiile din beton. În alte boxe şi îngrădituri, un pavian, o pereche de lei şi una de tigri manifestă indiferenţă şi uneori agitaţie în faţa vizitatorilor grădinii, faţă de care sunt protejaţi cu garduri conectate la curent electric.

Ultima achiziţie anunţată de Zoo Hunedoara au fost leul Simba şi o femelă pavian, aduse recent de la Circul Globus. În urmă cu doi ani, o pereche de zimbri a fost adusă aici din Germania, iar femela a dat naştere anul trecut unui pui, care poartă numele Romarta. Cele mai mari spaţii din Zoo Hunedoara au fost destinate ierbivorelor: capre negre, ciute, măgari şi ponei, iar o mulţime de câini au în grijă una dintre intrările în -parc.

Related Posts: