SHARE
  • După aproape cinci ani de la începerea procesului în care o tânără a solicitat despăgubiri de la statul român pentru că ar fi participat la descoperirea matriței antice de bronz, din Sarmizegetusa Regia, magistrații Tribunalului Hunedoara au respins cererea acesteia.

Matriţa din Sarmizegetusa Regia se numără printre cele mai preţioase artefacte descoperite de-a lungul timpului în România. A fost descoperită întâmplător, în vara anului 2013, la rădăcina unui fag bătrân doborât de furtunile din preajma sărbătorii Sânzienelor. Locul descoperirii se află în incinta monumentului istoric, aflat în patrimoniul cultural mondial UNESCO.

În 23 iunie 2013, Vladimir Brilinsky, fostul administrator al sitului, aflat împreună cu un grup de turişti din care făcea parte şi Andreea Ciuciu, a fost cel care a scos la iveală artefactul antic, i-a anunţat pe arheologi despre el şi l-a predat imediat autorităţilor. Totuşi, Brilinsky nu a solicitat  despăgubiri. Misteriosul obiect antic, cu o greutate de  opt kilograme şi o formă hexagonală, ar fi fost folosit pentru confecţionarea unor obiecte de artă din metal. Pe el au fost încrustate scene de luptă între animale, reale şi fabuloase, printre care grifoni, lupi, hipopotami şi lei, care au dat naştere mai multor interpretări. Artefactul poate fi văzut la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Continuarea, pe adevarul.ro

Related Posts: