SHARE
  • se numără printre judeţele cele mai bogate în aşezări şi vestigii din vremea romanilor. Aici se află ruinele coloniei Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ale termelor Aquae Călan şi de la Germisara, sunt rămăşiţele drumurilor imperiale romane şi a numeroase castre (tabere militare fortificate), iar de-a lungul timpului au fost descoperite siturile a zeci de villa rustica – moşii înfiinţate de coloniştii romani stabiliţi în Dacia.

GALERIE FOTO CU BISERICILE MEDIEVALE

Cele mai multe monumente se află în Ţara Haţegului, în împrejurimile Ulpiei Traiana Sarmizegetusa Ulpia, oraşul antic înfiinţat în vremea împăratului Traian, la scurt timp după înfrângerea dacilor. Multe dintre vestigiile din vremea romanilor au dăinuit încorporate în bisericile de piatră ridicate de nobilii locali în Evul Mediu. Bisericile clădite în urmă cu şase – şapte secole împodobesc Țara Haţegului şi transformă ţinutul de la poalele Retezatului într-un una dintre cele mai ofertante regiuni turistice din România.

Datorită unicităţii lor, aşezămintele de la Densuş, Ostrov, Strei, Streisângeorgiu – din Ţara Haţegului, împreună biserica medievală din Gurasada – de pe Valea Mureşului, au fost incluse în 2019, de către Institutul Naţional al Patrimoniului, pe lista indicativă a monumentelor propuse pentru a fi clasate ca situri UNESCO. Alături de acestea, bisericile cneziale de la Colţ, Peşteana şi Prislop au adus /eării Haţegului numele de „/eara bisericilor de piatră”.

Continuarea pe adevarul.ro.

Related Posts: