SHARE
  • Băile Herculane este cea mai veche staţiune balneară de pe teritoriul României. A fost fondată la începutul secolului al II-lea, în vremea împăratului Traian. Romanii i-au dat numele Therme Herculi (Ad Aquas Herculi Sacras) şi au ridicat aici, pe Valea Cernei, la poalele versanţilor stâncoşi, temple, băi, monumente şi statui, închinate zeilor Hercules, Esculap şi Higeea.

Băile Herculane s-au dezvoltat ca staţiune în secolul al XIX-lea, în care era căutată de călători din întreaga Europă, atraşi de numeroasele izvoare termale sulfuroase, iodate, bromurate şi termominerale, unele cu o temperatură de până la 53 de grade. Atunci, Băile Herculane din vecinătatea Mehadiei erau cunoscute ca Baden-Baden-ul (staţiunea balneară de renume mondial de la poalele Munţilor Pădurea Neagră) din sud-estul Europei.

„Băile Mehadiei sunt o staţiune rafinată. Sunt Baden-Baden-ul acestei părţi a Europei, un loc de o frumuseţe romantică – staţiunea de vară a multor maghiari, a doamnelor la modă şi bărbaţilor români din lumea bună a Bucureştilor, a boierilor bogaţi din Iaşii Moldovei. Însă amestecaţi în mulţimea pestriţă pot fi văzuţi aici bulgari, sârbi, turci, polonezi, greci, ruşi, germani, în principal austrieci din Viena şi chiar cerchezi”, relata publicistul Richard Bentley în volumele jurnalului de călătorie „Scrisori de la Dunăre” (1847).

În secolul al XIX-lea, nenumăraţi călători străini care au ajuns pe drumul Porţilor de fier ale Transilvaniei şi au poposit la Herculane au lăsat posterităţii mărturii în care îşi arătau admiraţia pentru acest loc şi pentru apele sale tămăduitoare.

Continuarea pe adevarul.ro.

 

Related Posts: