Aninoasa, oameni mutați din calea cutremurelor

248
0
SHARE

Aninoasa. Valea Jiului. Acum vreo lună, o tânără s-a mutat cu soțul și cu fetița de trei ani într-un container modular, după ce autoritățile au decis că locuința lor din Colonie, la fel ca și cele din 11 blocuri vechi de peste un secol, unde stau peste 500 de oameni, sunt vulnerabile și se pot prăbuși, în urma unor cutremure sau din alte cauze.

Oamenilor care au vrut să se mute le-au fost puse la dispoziție câteva astfel de containere. Vreo 11 funcționale, iar altele au fost aduse pe un teren din curtea fostei mine, dar lăsate să își aștepte ocupanții.

<

VIDEO!

Unele autorități s-au cățărat pe „subiect” să arate ele cât de operative sunt. Politicienii au bifat și ei niște brânciuri de imagine – s-au dat mari salvatori, oameni de bine, oameni care îți explică ei cum stă treaba etc.

Am rămas un pic tulburat de cele văzute, dar, dincolo de „toate” ce pot fi spuse, sper să își găsească oamenii cât mai repede o locuință spațioasă – containerele alea chiar nu sunt făcute pentru a fi ocupate cu lunile de familii, care se își înghesuie acolo tot ce au mai de preț.

Șiruri de blocuri, ridicate în diferite epoci, unele vechi de petse 130 de ani, dar cele mai multe din primele decenii de comunism formează cartierele orașului Aninoasa, unul dintre cele mai depopulate din România.

Plecarea oamenilor după închiderea minei de cărbune în anii 2000 și lipsa investițiilor a făcut ca vechile colonii ale orașului minier să fie puțin afectate de schimbări. În centrul orașului s-au păstrat câteva dintre clădirile și instalațiile fostei mine de cărbune. Pe fațada uneia dintre clădirile ruinate, tronează un basorelief de dimensiuni mari, în care sunt reprezentaţi artistic, în stilul realist socialist, minerii şi utilajele folosite la extracţia cărbunelui.

„Mina Aninoasa s-a închis din 2006, iar mulți dintre foștii mineri și-au luat familiile și au plecat spre locurile natale. Tineretul din oraș a plecat și el peste hotare. Din mina s-au păstrat câteva construcții. Autoritățile au vrut să facă aici un parc tematic, cu un trenuleț care să intre într-un tunel. Era și aia o variantă, dar tot mai bun era cărbunele”, spune Laurențiu, un fost angajat în Mina Aninoasa.

Mai multe cartiere ale orașelor Petrila, Petroșani, Lupeni și Vulcan, cu blocuri ridicate începând din anii ’50, oferă priveliști asemănătoare.

Pe unele clădiri s-au păstrat fresce și mozaicuri vechi, care idealizează viața minerilor din acei ani.

Unii localnici le privesc cu nostalgie, în timp ce turiștii străini le privesc curioși. În vecinătatea cartierelor, teritoriile ocupate în trecut de minele și uzinele de cărbune au devenit în mare parte terenuri virane.

Related Posts: