SHARE
  • Am băut prima după 30 de zile de pauză, adică prima din 2025. Cu ocazia asta am stabilit și că a „zburat” deja o lună din anul ăsta.

Am vrut să văd cum e să nu consum substanța asta foarte înșelătoare, care a schimbat soarta Europei. Se spune, și am scris și eu despre asta (LINK) , că până în Evul Mediu, când cafeaua a ajuns să fie tot mai populară în Europa, oamenii trăiau într-o stare de beție aproape continuă (este o legendă pe tema asta) – vinul și alte licori fermentate fiind băuturile lor de zi cu zi.

Toată lumea, de la mic la mare, consuma vin și alte cele, în credința că este mai sigur ca apa de baltă ori de fântână. Și într-o măsură era – alcoolul distruge ceva microbi (și țesuturi) mai eficient ca apa. Iar în epoca medievală, când apuca molima să se răspândească prin apă, nu mai cruța nimic.

<

Când se lăsa seara, toată lumea intra sub plapumă. Sau unde își așternea. Cafeaua le-a dereglat oamenilor ceasul și le-a dat mai mult timp și spor de muncă, astfel că societățile au putut să se dezvolte mai rapid. Așa s-a putut inventa și Schimbul 3, din păcate . În fine…

În primele zile, am fost ceva mai somnoros fără cafea, mai puțin concentrat, mai puțin energic, apoi lucrurile s-au reglat. În ultimele zile a început să îmi fie dor de ea. Iar azi… am intrat cu ceva emoții să îmi iau o cafea, apoi m-am plimbat cu paharul în mână, că mă grăbeam și în final am reușit să o beau în mașină.

A urmat starea de euforie, apoi orele de energie și de concentrare (niște calități destul de favorabile pentru jurnaliști), apoi energia s-a epuizat ca în prima zi fără cafea.

Luna asta fără cafea a fost totuși ok, pentru că am redescoperit ceaiurile și am mai consumat din zecile de cutii și pungi pe care le-am strâns acasă. Și am observat că nu ar fi chiar o mare pierdere lipsa cafelei. Altfel, un pachet de ceai bun, pe care îl consumi în două săptămâni acasă, costă cam cât două cafele în oraș. Dar… E loc pentru ambele.

Related Posts: