SHARE

yyyyCea mai recentă vizită la un liceu din judeţ am făcut-o pe la începutul anului, în . S-a întâmplat în ziua în care o elevă de clasa a douăsprezecea fusese călcată în picioare de colega ei, tocmai în pauza dinaintea examenului de simulare a unei probe de Bacalaureat. A fost un examen palpitant, judecând după trăirile celor două eleve implicate în scandal.

În ce priveşte rezultatele simulării, acei doar unu din cinci elevi care au trecut examenele din februarie ne-ar putea convinge să nu ne aşteptăm la minuni din partea absolvenţilor, în vara acestui an. Nu va fi nici jale, sunt sigur, poate doar în titlurile ştirilor de după Bacalaureatul din iunie. În rest, cine să mai plângă pentru că a picat Bacalaureatul? Cei mai mulţi dintre elevii pe care îi cunosc sunt atât de indiferenţi în faţa acestor examene, încât încă rămân pe gânduri dacă să se mai prezinte sau nu la ele. Asta chiar dacă mai au timp să înveţe sau măcar să se mobilizeze pentru a trece un Bacalaureat care nu se anunţă a fi dificil.

În schimb, alţi viitori posibili absolvenţi de liceu încearcă să susţină cu cuvintele lor faptul că o diplomă de bacalaureat „nu mai e ce-a fost”, că nu îţi asigură un loc de muncă, repartiţie în apartamentele blocurilor ANL sau măcar noroc în dragoste. Şcoala nu e nici ea ce ar fi trebuit să fie, o spun în cor masele de elevi care nu mai au chef să se considere ameninţaţi de corigenţe, cele ale profesorilor resemnaţi după modelul ciobanului mioritic şi părinţii dezinteresaţi de educaţia odraslelor lor.

Până la momentul polemicilor de după Bacalaureat, în care profesorii, elevii şi părinţii îşi vor da în cap unii altora cel puţin prin declaraţii, până în zilele în care „sistemul” va fi găsit, într-un final, vinovat de eşecul celor mai mulţi dintre absolvenţi, până când o să hotărâm cu toţii că acelaşi sistem din educaţie trebuie reformat din nou, eu cred că mai avem timp… de învăţat. CONCLUZIA AICI: JURNAL VIRTUAL. Jalea şi cheful ultimilor ani de şcoală

Related Posts: