SHARE

Miercuri dimineață, zeci de gospodării de pe Valea Streiului au fost inundate, pârâurile și-au ieșit din matcă și au provocat distrugeri, iar oamenii au privit îngrijorați desfășurarea de forțe a naturii.

Lacul de acumulare de la Subcetate (Covragiu) înființat la începutul anului 2000, odată cu construcţia barajului hidrocentralei Subcetate, parte a Amenajării hidroenergetice Strei s-a transformat, miercuri, într-o întindere de apă tulbure, acoperită cu gunoaie plutitoare.

Pe luciul apei nu s-au mai oglindit vârfurile masivului Retezat, așa cum se întâmplă în zilele senine, ci s-a format o pojghiță de aluviuni și deșeuri, purtată alene spre gurile de vărsare ale barajului de pe Strei. În Călan, pâraiele care izvorăsc din munți și se revarsă în Strei, pe raza orașului și a satelor învecinate, au ajuns în urma ploilor la un nivel periculos pentru localnici. Miercuri, oamenii din Călan, Grid, Streisângeorgiu, Bățălar, Crișeni, Grind și Strei-Săcel au privit cu îngrijorare cum străzile, terenurile și curțile le-au fost inundate. Viiturile formate pe apele ce cobară spre Strei au smuls zeci de copaci din rădăcini și i-au purtat în vâltorile lor până aproape de vărsarea în râu. Localnicii susțin că nu au mai văzut de mult timp o astfel de manifestare a forțelor naturii.

Continuarea pe adevarul.ro

Related Posts: