SHARE

Paul Dorday, condamnat pentru sex cu mulţi minori din cartierele sărace din Valea Jiului, a scris o caret în închisoare.  Am citit jumătate din ea. Adică partea scrisă în limba română, că era bilingvă. Mi s-a părut interesantă. Printre altele, i-a catalogat astfel pe deţinuţi:

Autodistructivii sunt cei care luptă împotriva sistemului şi sunt cei mai greu de stăpânit, pentru că nu doresc să accepte regulile închisorii.

Negativiştii sunt cei care dau vina pe ceilalţi pentru ceea ce li s-a întâmplat. „Sunt cei care te acaparează în curtea închisorii şi-ţi vorbesc ore în şir despre cazul lor şi despre modul în care au fost incorect tratat”, afirma englezul.

Carieriştii sunt deţinuţii care au tendinţa să gândească la comiterea mai multor infracţiuni în exterior pentru a compens timpul petrecut în închisoare.

Jucători ai sistemului sunt cei care spun totul şi fac orice pentru a câştiga credit şi favoare în ochii autorităţilor, pentru a-şi câştiga o ieşire anticipată din închisoare.

Chiriaşii sunt deţinuţii care par să se bucure cu adevărat de închisoare. Le este a doua casă, au hrană, adăpost, televizor şi par să înflorească pe zi ce trece.

Oportuniştii sunt cei care percep închisoarea doar ca o numărătoare inversă până la eliberare. Ei nu pot vedea dincolo de ea.

Rataţii sunt deţinuţii care alunecă spre încălcarea legii şi ajung în închisoare. Sunt când în interiorul ei când în afară, însă fiind din nou liberi nu ştiu ce altceva să facă în viaţa lor.

Scepticii sunt deţinuţii care şi-au pierdut orice speranţă şi energie. Timpul petrecut în închisoare şi-a pus greu amprenta asupra personalităţii lor, sunt apatici şi predispuşi la crize de depresie, afirmă Dorday.

Idealiştii sunt oamenii care şi-au găsit un sens al vieţii, în situaţia lor, prin Dumnezeu. Numărul lor tinde să crească în închisoare. Ei au tendinţa să vorbească despre Dumnezeu şi Iisus ca personaje reale din viaţa lor, cu care au o relaţie personală. Mulţi merg repede înapoi, la căile lor vechi sau obiceiurile lor după ce ies din închisoare.

Adepţii tranziţiei sunt deţinuţii care fac încercări reale de a se corecta, de a adopta o schimbare de durată pentru tine.

„Trebuie să îţi imaginezi pentru tine un viitor în afara închisorii, în care să stai departe de ea”, scrie Dorday.

Continuarea AICI!

Related Posts: