SHARE

Zilele trecute am fost la Mănăstirea Prislop, pentru că aflasem că un incendiu a mistuit câteva tarabe cu icoane sfințite, suveniruri, tablouri, mâncare și băutură. Bănuiam că o să fiu singur pe acolo, pentru că în zilele astea presa locală din are alte preocupări. Și mă așteptam ca la scurt timp după ce încep să filmez să mi se atragă atenția să „îi las pe oameni în durerea lor”. Așa s-a întâmplat. M-am trezit înconjurat de niște personaje dubioase, deranjate că am pornit camera. M-am enervat și eu, mai ales că ei m-au tot amenințat, au tras de mine și de cameră. Despre ce s-a întâmplat am scris AICI. 

Despre talciocul de la Prislop sunt mai multe lucruri de spus:

Anul trecut când în fiecare sfârșit de săptămână ajungeau la mănăstire 30.000 de oameni, în târg se făceau afaceri prospere.

Mulți dintre bișnițari sunt romi din Hunedoara, iar unii dintre ei locuiesc în palatele țigănești de la marginea orașului.

Din mulțimea pestriță a comercianților mai fac parte câțiva călugări și călugărițe, însă fondul e dominat de bișnițari.

Dacă scoți camera să filmezi la scurt timp ți se atrage atenția „să lași oamenii în pace”, de aceea s-au și făcut foarte puține reportaje despre acest târg. Am avut articole cu zeci de mii de cititori, deci oamenii sunt interesați să afle ce e cu acel târg.

Cei care funcționează acolo se bazează pe niște chitanțe de la composesorat. Adică terenul e al oamenilor din Silvaș, iar reprezentanții lor au negociat cu bișnițarii cedarea terenurilor.

În rest, sunt o mulțime de barăci ridicate aiurea, care pot lua foc oricând și să se mistuie, că oamenii nu au măcar extinctoare.

„Am fost jefuite la Prislop de o ţigancă de bunuri, nu personale, ci ale schitului, în valoare de 150 de lei. Persoana care ne-a filmat este tot un ţigan, pe nume David, din Călan, care şi-a confecţionat la comandă haine călugăreşti, cu care minte lumea care poate crede că e monah. Este poreclit de colegii lui „satana sau dracul” din pricina faptelor lui rele, ieşite din comun. Nouă ne-am făcut necazuri de când a apărut la Prislop în anul 2014, cu acte false cum au constatat organele de Poliţie, care au fost chemate să ne apere. De el nu se ia nimeni de frica ţiganilor, însă de noi, două amărâte de maici, se ia”,spune o călugăriță.

Related Posts: