SHARE

Vineri, la sfârșitul unui proces început în 2008 la Judecătoria Deva și continuat cu apel, Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa definitivă pentru șapte dintre inculpați. Magistrații i-au achitat pe Ilic Ljubisa, Radu Horia Camil, Jurca Daniel, Ioan Bodea, Viorica Luncan şi Ioan Luncan, în timp ce lui Călin Corhan i-au dat o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. În 2017, Laszlo Olah şi Remus Popa au fost achitaţi, iar Daniel Moc a primit șase luni de închisoare, în dosare disjunse. Toți au fost judecați pentru pentru infracţiuni legate de furtul și traficul de obiecte de patrimoniu, numeroase dintre ele nemaiputând fi recuperate de autorități. Rechizitoriul a fost întocmit de actualul procuror general Augustin Lazăr, atunci prim-procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia

 

Durata procesului a dus la prescrierea faptelor, a arătat instanța. Numeroasele expertize solicitate în dosar, greutatea cu care s-au derulat audierile, unii dintre inculpați și martori fiind cetățeni străini, amânările cauzate de excepțiile de constituționalitate invocate și de conexarea dosarului cu un alt dosar al traficanților de comori dacice, precum și perioadele mari dintre termenele de judecată au dus la prescrierea celor mai multe dintre fapte.

 

 

La rândul lor, și unii dintre acuzați s-au plâns de durata procesului. „Am fost acuzată de furtul unor comori, de care nu sunt vinovată. Am cheltuit 10.000 de euro din creditele de nevoi personale luate de la bănci, doar cu avocaţii. La anchete mi s-a spus <<ce mâini valoroase ai şi cum au ţinut ele brăţările dacice>>, când eu nu le văzusem decât la televizor”, relata Viorica Luncan. Localnica din Grădiștea de Munte, supranumită „Excavatorul”, fusese acuzată că a furat două brăţări dacice din aur, 200 de monede din aur Lysimachos şi 500 monede din argint, bunuri care au ajuns pe piaa neagră.

 

Nevinovat s-a declarat și Radu Horia Camil, acuzat că a colectat sute de obiecte antice de la căutătorii de comori, inclusiv două brățări dacice din aur și peste 700 de monede antice de aur și argint. Una dintre brățări a vândut-o unei case de licitații din New York, iar a doua a scos-o la vânzare pe e-bay. În 2015, la Judecătoria Deva, Radu Horia Camil a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru tăinuire. Vineri, Curtea de Apel Alba Iulia a decis achitarea sa. Camil mai este judecat în alt dosar, pentru traficarea a 145 monede Koson din aur, 12 monede romane şi trei monede bizantine din aur.

 

Ilic Ljubisa, interlop sârb implicat în traficul de comori dacice, nici nu s-a prezentat la proces. A fost achitat și el, deși în dosarul judecat pe fond primise cinci ani de închisoare. Cel puţin şase dintre brăţările dacice din aur traficate pe piaţa neagră a antichităţilor și numeroase alte artefacte au ajuns pe mâna lui Ilic Ljubisa. În anii 2000, interlopul le-a colectat de la căutătorii de comori din Munţii Orăştiei, prin intermediul unor apropiaţi, membri ai „Cartelului sârb”, şi le-a revândut pe piaţa antichităţilor din vestul Europei şi unor colecţionari din SUA.

Textul integral pe adevarul.ro.

Related Posts: