SHARE
  • Peştera Cioclovina se află în Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina, o rezervaţie care cuprinde şi siturile cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Oaspeţii ei o pot găsi urmând drumul judeţean pe Valea Luncanilor, până la poalele stâncilor albe, abrupte ca un zid uriaş acoperit de vegetaţie, sub care s-a format peştera.

<

O poiană unde a fost amenajat un loc de popas marchează capătul drumului pe care se poate ajunge cu maşina, în timp ce traseul mai scurt, dar şi mai anevoios, este urcuşul pe malul pârâului Luncani şi prin apele sale. Cioclovina oferă un peisaj spectaculos, însă vizitatorii ei se pot pune în pericol dacă intră în ea, susţin speologii. În grota săpată în munte de ape au fost găsite urme de locuire din prima epocă a fierului, dar şi un craniu uman vechi de circa 30.000 – 40.000 de ani. Una dintre cele mai mari comori descoperite în secolul XX în România a fost scoasă la iveală tot din Peştera Cioclovina. Un tezaur de podoabe datate în Prima Epocă a Fierului (Hallstatt), depozit care conţinea peste 6.000 de obiecte de bronz, chihlimbar, sticlă, faianţă a fost găsit de un speolog. Peştera se află în apropiere de cetăţile dacice din Munţii Orăştiei şi de vârful Godeanu – considerat muntele sfânt al dacilor.

Continuare pe adevarul.ro.

Related Posts: