SHARE
  • Pe o colină aflată la circa 10 kilometri de fosta unitate militară anti-aeriană de la Vadu Dobrii se află, spun localnicii, rămăşiţele unei rachete, prăbuşite aici în urmă cu mai mulţi ani.

GALERIE-FOTO

Pe baza unor informaţii oferite de oamenii din zonă, jurnaliştii adevarul.ro au ajuns la locul „relicvei militare” şi au găsit fiarele îngropate aproape în întregime în pământ.

Ceea ce pare a fi corpul rachetei, un tub cu diametrul de peste 50 de centimetri şi cu o lungime de cel puţin doi metri, a rămas adânc înfipt în colină. O bucată de fuselaj şi alte câteva componente au rămas agăţate de „coada” rachetei.

Nu se cunoaşte exact cum a ajuns aceasta în locul din Munţii Poiana Ruscă, însă una dintre ipoteze este că a fost lansată în urmă cu trei decenii, în zilele Revoluţiei din decembrie 1989.

De la baza militară anti-aeriană din Vadu Dobrii, singurele rachete au fost activate, potrivit foştilor militari, în seara de 22 spre 23 decembrie 1989, în timpul Revoluţiei. Atunci, pe ecranele staţiilor de radiolocaţie au apărut zeci de ţinte aeriene neidentificate, iar din Divizioanele de la Sânpetru – Haţeg şi Vadul Dobrii – „Valea Ursului”, au fost lansate rachete, care s-au autodistrus în aer, deoarece nu întâlniseră nicio „ţintă” dintre cele vizualizate pe radar.

Continuarea pe adevarul.ro

Related Posts: