SHARE

Un studiu geologic şi petrografic din 2019 a comparat potenţialele surse de provenienţă ale metarialelor folosite la construcţia edificiilor din Sarmizegetusa Regia: Cetatea Devei, aflată la 43,3 kilometri în linie aeriană de Sarmizegetusa Regia, Dealul Cozia (44,5 kilometri), Pietroasa Bejan (42 de kilometri) – toate în vecinătatea Devei şi Măgura Călanului (25,5 kilometri).

Concluzia în urma analizelor ştiinţifice recente a fost că locul de unde dacii au extras cel mai mare volum de cenuşiu utilizat pentru templele şi sanctuarele din Sarmizegetusa Regia a fost Dealul Cozia, din vecinătatea Devei.

Un drum de peste 60 de kilometri leagă în prezent locul unde se află antică de andezit de la Cozia de capitala dacilor din Munţii Orăştiei. Acest lucru arată cât de mare a fost efortul pe care dacii l-au depus pentru transportul blocurilor de andezit spre Sarmizegetusa Regia. Râurile Mureş şi ar fi fost folosite drept canale de navigaţie, pentru transportul materialelor, până la poalele munţilor, potrivit unor istorici.

Continuarea pe adevarul.ro.

Related Posts: