SHARE

Ne dorim un oraș curat, probabil, și de aceea tot punem poze cu gunoaie aruncate aiurea pe străzi. Și ne plângem că nu se ridică mizeria de sub nasul nostru. Dar câți dintre noi ne-am aplecat vreodată după o hârtie sau vreun ambalaj, pentru a le lua de pe caldarâmuri și a le trimite la coșurile de gunoi? Câți dintre noi ne-am luat sacul menajer în buzunar și dacă am ajuns pe malul unui râu sau în vreo pădure ne-am apucat să strângem nelipsitele peturi care le sufocă fauna.
M-am săturat de fotografii cu gunoaie în zona verde făcute de tot felul de moraliști, obișnuiți să bată obrazul celorlalți că „nu-și fac treaba”. Când îți ia zece minute să faci o poză „la gunoaie” și apoi să scrii un text „inteligent” despre cât de revoltat ești tu de cum merg lucrurile în țara asta, mai bine ar fi ca în vremea asta să strângi mizeria din jurul tău (da, chiar și aia pe care au făcut-o alții, nu-i o rușine să o faci) și te poți lăuda apoi cu fapta bună, fără să îți verși fierea.
Știu oameni care se plâng într-una că orașul e murdar, pe Facebook bineînțeles, dar tot ei își aruncă gunoaiele în mijlocul lui, fără să își dea seama măcar de ce fac. În rest, este destul de curată, dar poate ar fi bine să ne implicăm mai des și să strângem după noi – poate chiar după alții pe care soarta i-a făcut ignoranți, iar noi nu îi putem schimba cu toate postările de pe Facebook.

Related Posts: