Începutul sfârșitului pentru Combinatul Victoria – Călan

118
0
SHARE
  • La sfârşitul anilor ´90, combinatul „Victoria” Călan a intrat într-un declin abrupt. În doar câţiva ani, privatizările eşuate au dus la dezintegrarea colosului siderurgic de pe malul Streiului.

GALERIE-FOTO

Producţia a fost oprită definitiv la sfârşitul lunii decembrie a anului 1999, iar complexul industrial cu o istorie de peste un secol şi jumătate a fost invadat de utilajele firmelor care se ocupau cu demolarea construcţiilor sale, de localnicii aflaţi în căutarea fierului vechi şi a cărbunelui şi de hoţi.

Agenţii de pază au fost copleşiţi de numărul mare al celor veniţi să jefuiască rămăşiţele Combinatului „Victoria”. În câţiva ani, vechile uzine au ajuns de nerecunoscut. Fotografiile realizate în 2003 de Traian Manu, la acea vreme fotoreporter la fostul ziar local „Cuvântul Liber” arătau cum s-a transformat combinatul de la Călan într-o întindere de ruine.

În prezent, cele mai multe dintre construcţiile siderurgice ale Călanului au dispărut, însă zeci de hectare de teren ale fostului nu au mai fost ecologizate.

Continuarea pe adevarul.ro.

Related Posts: