SHARE
  • Fotografii rare cu Uzinele metalurgice din Călan, în anii ´30 şi ´40 au fost păstrate în colecţiile digitale ale Muzeului de Etnografie din Budapesta.

GALERIE FOTO CU UZINELE CĂLAN

Imaginile au fost realizate de Josef Horvath (1905 – 2001), unul dintre cei mai proeminenţi fotografi din istoria Hunedoarei şi arătau construcţia unor secţii ale uzinelor aflate pe valea Streiului şi aspecte din activitatea muncitorilor.


Uzinele de la Călan au o istorie de un secol şi jumătate, însă în prezent doar amintirile şi întinderile ocpuate cu rămăşiţe ale acestora au mai rămas din ele. Primul furnal de la Călan a fost construit din anul 1869 şi a fost pus în funcţiune doi ani mai târziu. La sfârşitul secolului al XIX-lea, producătoare de fontă avea două furnale, unul dintre ele fiind la acea vreme cel mai mare din ţară. Aici lucrau sute de oameni, stabiliţi în coloniile muncitoreşti de la Călan. O cale ferată îngustă era folosită pentru transportul materilor prime de la minele de fier din Teliuc şi Ghelari, iar pe râul Strei a fost construit un baraj pentru alimentarea uzinei. În anii interbelici, care ajunsese să aibă peste 700 de muncitori a intrat în proprietatea societăţii „Titan, Nădrag, Călan”, deţinută de industriaşii Edgar şi Max Ausnit.

Continuarea pe adevarul.ro.

Related Posts: