SHARE

Ruinele combinatului siderurgic din ocupă aproape 120 de hectare, iar în ultimul deceniu, după marile operaţiuni de demolare a clădirilor şi secţiilor fostului colos din vestul ţării, întinderea ocupată de dărâmături a fost abandonată de autorităţi.

Terenurile nu au mai fost ecologizate, în schimb natura şi-a intrat în drepturi peste rămăşiţele combinatului. Din loc în loc au crescut pâlcuri de pădure, iar de pe dealurile din împrejurimile municipiului, în aceste zile, priveliştea vechilor uzine se arată ocupată de verdeaţă şi de mii de arbuşti şi copaci. Cei care se apropie însă de zona industrială, întinsă de la un capăt la celălalt al Hunedoarei, găsesc un dezastru ecologic.

Movile de deşeuri aduse clandestin de localnici ocupă mai multe hectare ale fostului , în timp ce în alte locuri au rămas contaminate cu poluanţi industriali.

Subsolurile unor foste clădiri ale combinatului, singurele rămase intacte după marile demolări de la sfârşitul anilor 2000, s-au transformat în iazuri cu apă de ploaie, în jurul cărora a crescut papura. Cei care trec prin zonă trebuie să fie atenţi la puţurile şi canalele ascunse sub ierburi şi gunoaie şi la şanţurile săpate de căutătorii de fier vechi.

Related Posts: