SHARE

şi taraful Agurida au concertat pe ruinele vechiului oraş roman Sarmisegetuza, din Ţara Haţegului. Evenimentul a avut loc în cadrul festivalului Pro Istoria Fest, un proiect inedit de promovare a monumentelor istorice din ţară. Deci, a fost ok! Nu am stat la tot concertul Loredanei, dar festivalul mi-a făcut o impresie beton!


Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa din a fost întemeiată de împăratul Traian și a fost locul unde s-au aşezat numeroşi veterani din trupele romane care au luptat pentru cucerirea Daciei.

<

Fostul oraș antic a fost numit de unii istorici „mica Romă”, în timp ce alți oameni de știință l-au comparat în trecut cu orașul antic Pompeii, datorită numeroaselor monumente valoroase pe care le cuprinde.

Așezarea civilă antică din Ulpia Traiana Sarmizegetusa se află pe lista indicativă a monumentelor din patrimoniul mondial cultural UNESCO, care cuprinde așezările romane de frontierele (Limesul) provinciei Dacia.

Cei care vizitează Sarmizegetusa romană găsesc aici o mulțime de vestigii care, intercalate cu terenurile agricole, livezile și drumurile de pământ oferă senzația unei întoarceri în timp. În centrul așezării se află Forul lui Traian, sau „forum vetus”, piața bogat ornamentată cu marmură a capitalei provinciei romane.

Alături de for, amfiteatrul din Sarmizegetusa, unde încăpeau până la 5.000 de spectatori se numără printre atracțiile așezării.

Related Posts: