SHARE

E ultima lună dinaintea Bacalaureatului şi am impresia că ne apropiem cu paşi repezi de o nouă dramă naţională. Sau locală, dacă privim doar la elevii hunedoreni ajunşi în faţa ultimului hop al liceului.

Câţiva dintre cunoscuţii mei de clasa a douăsprezecea au intrat în penitenţă. S-au închis în camerele lor, baricadaţi după mormanele de culegeri şi manuale de mate’ şi română, cu jaluzelele trase şi televizorul stins. Nu ştiu dacă învaţă sau nu, dar cărţile sunt acolo, caietele şi pixurile la fel, iar elevii îşi dau silinţa ca atmosfera de studiu din casele lor să fie una cât mai credibilă. Dacă e nevoie de confirmarea muncii, ne pot trimite oricând, pe Facebook, fotografii cu ei la masa de , pe care să le denumească: „eu, în timp ce învăţ. Vă vine să credeţi?”.

Pe alţi adolescenţi de-a douăsprezecea îi întâlnesc în faţa unor scări de bloc, în aceleaşi , seară de seară până noaptea târziu. Mai e o lună până la Bac, deci „încă” mai au timp de învăţat, însă, zic ei, cine ştie dacă vor mai avea vreme să îşi împărtăşească unii altora ultimele experienţe de viaţă din liceu.

O vecină enervată de gălăgia pe care o fac şi probabil săturată de poveştile lor siropoase scoate capul pe fereastră în miez de noapte şi îi întreabă răstit: „dar voi altă treabă nu aveţi, decât să staţi la sub geam?”. Evident, răspunsul nu putea decât să înceapă cu „Ho, tu…”, iar restul discursului nici nu mai contează. Femeia închide fereastra, probabil cu gândul să cheme Poliţia, iar după minutul de linişte forfota din faţa blocului reîncepe. E uşor de bănuit cum vor aborda Bacalaureatul băieţii şi fetele „de cartier”. Deja avem primele rezultate: 500 de elevi hunedoreni dintre cei peste 5.000 de absolvenţi nici nu s-au mai obosit să se înscrie la examene. În curând vom afla şi câţi dintre cei înscrişi la Bacalaureat au pierdut examenele din start, pentru că nu s-au mai prezentat la ele. Continuarea aici: JURNAL VIRTUAL. Bacalaureat 2013. O dramă

Related Posts: