SHARE

978x0Am vrut să scriu un reportaj despre traseul mocăniţei care urca din până în Ţinutului Pădurenilor, pentru că acum 114 ani a fost inaugurată calea ferată îngustă.

Am găsit o mulţime de poze de atunci, dar în cazul ăsta meritul nu e al meu, ci al celor care le-au descoperit înaintea mea, iar eu doar le-am preluat de la ei. Am vrut să scriu despre ea şi am ajuns pentru a nu ştiu câta oară pe traseul dezafectat. Din păcate era destul de târziu, aşa că nu prea mai aveam şanse la fotografii bune.

Aşadar, era deja seară când am ajuns pe platoul acoperit de molozul ruinelor industriale aflate peste drum de castel, loc în care acum peste 100 de ani şi poate acum jumătate de secol era o gară mică. În seara asta nu mai era nimic, în afara unui căutător de fier vechi care lovea cu barosul în bolovani. Aş fi putut să îl întreb pe om câte ceva, dar  nu am avut tragere de inimă să îi aflu povestea. 978x0

Mi-am continuat drumul, dând din cap când am trecut pe lângă el în semn de salut. Omul s-a uitat la mine, am ridicat din umeri şi am urcat pe cărarea care duce la terasamentul mocăniţei. În stânga se arată Castelul Corvinilor în toată splendoarea lui. Din vechiul traseu al mocăniţei a rămas o potecă, traverse vechi, bolovani inscripţionaţi, apoi trunchiul podului curbat.

M-am întors şi am plecat cu prea puţine fotografii, dar cu aşa o stare… Mi-e greu să o explic: e ceva ce ţine de Hunedoara, de locurile astea care puteau fi altceva, însă au fost lăsate de izbelişte. Textul l-am scris AICI!

S-au împlinit 114 ani de la inaugurarea liniei de cale ferată îngustă care lega Hunedoara de satele din Ţinutul Pădurenilor, una dintre investiţiile importante pentru istoria acestor locuri. Mocăniţele care circulau pe traseul de aproape 20 de kilometri au fost vândute de ani buni la fier vechi, iar din calea ferată nu a mai rămas decât terasamentul, dar şi câteva amintirile păstrate în imagini vechi. Continuarea AICI!

Related Posts: