SHARE

Vechi de cinci secole și jumătate, Castelul Corvinilor se numără printre cele mai reprezentative monumente istorice ale României. Este o așezare impresionantă prin unicitatea ei, un loc fascinant prin arhitectura și măreția lui, emblematic pentru români și maghiari. În ultimii ani, Castelul Corvinilor a devenit subiect al unor dezbateri cu privire la includerea sa în patrimoniul UNESCO.

Inițiativele au trezit interesul localnicilor, dar nu s-au concretizat. De ce? Pentru că necesită efort și timp – deci pare dificil. Teama de birocrație și lipsa de decizie a autorităților au lăsat castelul în afara listei celor peste 1.000 de monumente din patrimoniul mondial, deși, cred eu, și-ar fi meritat locul printre ele.

<

Statutul de monument UNESCO ar aduce Castelului Corvinilor câteva beneficii importante, chiar dacă nu sunt materiale – pentru că scopul UNESCO nu este de a aduce profit celor care au în grijă monumentele, ci de a le proteja. Așadar, hunedorenii și românii vor avea un motiv de mândrie că așezarea medievală se va număra printre cele mai importante monumente din lume. Recunoașterea castelului ca sit UNESCO va putea aduce o mai bună protejare a sa și o altfel de raportare la el din partea comunității. În final, ar putea crea mai multe șanse celor care accesează fonduri pentru conservarea lui.

Drumul spre UNESCO durează doi sau mai mulți ani, în funcție de cât de pregătiți sunt cei care gestionează monumentul istoric. Dacă situl este foarte bine cercetat – cum cred că este și cazul Castelului Corvinilor – timpul poate fi mai scurt. Nu contează ce oportunități economice oferă monumentul, ci valoarea sa universală. Iar Castelul Corvinilor, cred eu, îndeplinește cel puțin unul (și e suficient) dintre cele zece criterii pentru care UNESCO selectează siturile care pot intra în patrimoniul mondial.

Un criteriu „accesibil” pentru includerea Castelului Corvinilor între siturile UNESCO este cel de a reprezenta o capodoperă a geniului creator uman. Nu e suficient ca monumentul să fie unic, ci trebuie să fie recunoscut pentru valoarea sa artistică, simbolică, creativă, arhitecturală etc. Un alt criteriu pe care îl poate îndeplini castelul se referă la importanța sa pentru o etapă semnificativă din istorie. Nu e suficient că a fost o reședință a familiei Huniazilor, dar cei care îl cercetează ar putea demonstra valoarea sa istorică, recunoscută de-a lungul celor peste cinci secole din existența sa.

Deci, ce mai așteptăm?

Related Posts: