SHARE

În anii ´50, trebuia să ai „origine socială sănătoasă” (deci fără chiaburi, medici, preoți, deținuți politic, profesori, oameni care au luptat împotriva URSS etc. în familie) și să îți dovedești atașamentul pentru partid ca să obții o funcție sau un job cu răspundere sau mai bine văzut în România.

Au trecut deceniile ca umbrele peste țara asta, dar cu ce am evoluat? Nu știu prin anii ´80 cum o fi fost, dar nu pot să îmi imaginez că vreunul fără niciun bagaj de cunoștințe, fără nicio calificare, fără vreo experiență ori studii de specialitate era trimis să conducă, de exemplu, șantierul Râu Mare – sau vreo mină din Valea Jiului. Sau măcar vreo instituție culturală.

Acum însă totul e posibil, după atâtea așa-zise reforme încercate de-a lungul ultimelor trei decenii. Acum, tânărul analfabet funcțional care a trecut de la Facebook, la Tik-tok și s-a înscris în partid a fost angajat „ceva” la primărie sau la vreo societate de stat – pentru a avea de unde să ia și el salariu. Și comuniștii aveau grijă de cadrele de nădejde. Tânărul mai ambițios și mai loial șefilor săi politici a putut ajunge șef de birou, secție și chiar de instituție publică, fără să îl mai întrebe nimeni dacă se pricepe la ceva.

A contat atașamentul față de mafia politică, umblătura cu gașca în campaniile electorale, ardoarea cu care și-a slujit șefii, probabil și „originea sănătoasă” – dar pe criterii mai puțin selective ca în epoca stalinistă. Adică dacă părinții au intrat în politică direct din PCR sau din Securitate și au trăit bine din asta, plimbându-se din funcții în funcții, e suficient cât să își angajeze odraslele direct șefi pe la cine știe ce instituții…

Pentru astfel de tinere speranțe este loc întotdeauna. Restul, liceul și biletul spre Occident sau acasă și la muncă pe brânci, cu speranțe sau fără, pentru supraviețuire.

Așadar, să nu fim prea optimiști în ce privește viitorul țării. Nu o să ne vindecăm prea curând. Oamenii despre care vorbesc, indiferent cât de proști sau inadecvați ni se par, vor rămâne la butoane și de acum încolo, și urmașii urmașilor lor și tot așa… Neclintiți în nimic.

Related Posts: